PUBLICITAT

Encamp

El Madriu postula al premi del Paisatge del Consell d’Europa

La Vall instal·la dos ecocomptadors coincidint amb el 12è aniversari a la Unesco

Per EL PERIÒDIC

Dos excursionistes fan senderisme per un dels camins de la Vall, al territori que queda a Escaldes.
Dos excursionistes fan senderisme per un dels camins de la Vall, al territori que queda a Escaldes. | TONY LARA
La Vall del Madriu-Perafita-Claror es presentarà a la candidatura per ser considerada a nivell europeu el paisatge més valorat d’enguany. La postulació al guardó es farà en homenatge a la celebració de la dotzena d’anys d’ençà que la Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco per les seves sigles en anglès) definia aquesta zona natural andorrana com a Paisatge Cultural del Patrimoni Mundial un 1 de juliol. Coincidint també amb la celebració, avui s’instal·laran a la fi els dos ecocomptadors de què la Comissió ja havia fet esment anteriorment.
 
La Vall del Madriu compleix una dotzena d’anys com a Paisatge Cultural Mundial de la Unesco amb una sèrie de propostes lúdiques que se celebraran al llarg d’aquest estiu. S’oferiran novetats com visites guiades el primer i l’últim dissabte dels mesos de juliol i agost, respectivament. 
 
Atracció turística/ Del mosaic d’activitats que s’oferiran en el marc del Madriu els propers mesos, destaca la presentació de l’espai al premi del paisatge concedit pel Consell d’Europa. La directora del pla de gestió, Susanna Simon, va explicar ahir que aquesta candidatura ha de servir per potenciar l’atractiu turístic de la Vall a través de l’edició d’un vídeo promocional de curta durada que també es difondrà a través de les xarxes socials.
 
Accessos a la Vall/ El tema de l’accessibilitat és un dels aspectes que la Comissió arrossega. El president de la Comissió, Jordi Torres assegura que des del Comú d’Escaldes-Engordany es treballa en un estudi preliminar, però la voluntat és que la qüestió es pugui solucionar en breu, si més no, al llarg de la legislatura, segons informa l’ANA. 
 
D’altra banda, es vol impulsar un pla de conservació de 1.500 estructures, a través d’un inventari que elaborarà una universitat. Això tindrà un cost de 62.000 euros costejats al 50% per Govern i els quatre comuns implicats. A més, es restauraran enguany les cabanes de pastor, el què costarà a parts iguals a l’Executiu i la Comissió 22.250 euros. 
 
La falta d’un pla de conservació havia provocat fins ara que només s’actués amb caràcter d’urgència.Avui no obstant, s’han afegit dos ecocomptadors als dos ja existents a Fontverd i l’Illa, a la part baixa de la Vall, a Escaldes. Fins ara s’ha determinat que la capacitat màxima de càrrega és de 10.000 persones per any i s’està molt per sota d’aquesta xifra. Aquests càlculs seran més exactes amb la nova instal·lació de comptadors. 
 
Pel que fa a les activitats, aquest diumenge es farà una sortida guiada gratuïta amb els guies d’Escaldes-Engordany. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT