PUBLICITAT

Cau una xarxa que transportava tabac en autocaravanes

La Guàrdia Civil deté 5 persones, una d’elles un agent del cos de la Duana espanyola

Vehicles intervinguts en l’operació.
Vehicles intervinguts en l’operació.
El jutjat d’instrucció número 1 de la Seu d’Urgell va decretar aquest dimarts presó comunicada i sense fiança per a un guàrdia civil de 34 anys que suposadament hauria comés diversos delictes de contraban, suborn i pertinença a grup criminal així com falsedat documental. També va ingressar a presó la seva dona, de 29 anys i un altre membre de la banda, de 31 anys.
A l’agent, que portava vuit anys exercint tasques de control a la duana de la Farga de Moles (Alt Urgell) se l’acusa de fer els ulls grossos i deixar passar més de deu autocaravanes que anaven carregades de tabac de contraban. A canvi, rebia importants quantitats de diners que no han estat concretades. El guàrdia civil, quan va sospitar que estava sent investigat va demanar el seu trasllat a Guadalajara però tot i així no va deixar de cometre irregularitats.
Les tres detencions emmarcades en un operatiu contra el contraban de tabac procedent d’Andorra se sumen a les que la Guàrdia Civil ja va fer el passat 12 de juny, quan es van comissar un total de 20.940 paquets de tabac de diverses marques valorats en més de 93.000 euros. Així mateix, també s’emmarquen amb investigacions que tenen l’arrel a l’abril de 2015, quan dins l’operatiu Manchester també es van produir detencions per contraban de tabac que anava amagat en autocaravanes que passaven per la duana. Després de concloure una operació similar, anomenada Sangla, és aquí quan es van detectar les conductes sospitoses en l’agent que ha estat detingut, que feia tasques de control al recinte de la duana de la Farga de Moles, i s’arriba a la conclusió de l’existència d’un grup criminal dedicat al contraban de tabac fent servir autocaravanes amb l’ajuda d’un guàrdia civil.
Tot seguit va arrencar l’operació Manchester-2 i les investigacions determinen que el guàrdia civil, ajudat per la seva parella sentimental, participava activament en l’organització, realitzant tasques d’enllaç amb el grup criminal, observant com s’anaven especialitzant per dificultar que se’ls pogués descobrir i ser relacionats. La primera intervenció va tenir lloc el 12 de juny, durant un control destinat a la comprovació documental d’una autocaravana, i es va detenir a dues persones que circulaven amb aquest vehicle que portava les matrícules falsificades. A dins portaven sofisticats dobles fons amb més de 20.000 paquets de tabac de contraban de diverses marques, valorades en prop de 95.000 euros. Finalment les investigacions van concloure el dia 28 de juny quan es va entrar i registrar tres domicilis de la Seu d’Urgell, Organyà i Orea, a Guadalajara, i es va detenir al guàrdia civil, la seva dona i l’altre home. La policia també va trobar quatre vehicles utilitzats per fer els delictes, 10.000 euros en metàl·lic, nombroses plaques de matrícula, telèfons mòbils, emissores i documentació diversa així com importants indicis per a futures investigacions que continuen obertes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT