PUBLICITAT

Andorra la Vella

El ‘brexit’ afecta a la rendibilitat de la CASS, que aconsegueix reflotar

Delgado matisa que gràcies a la diversificació l’entitat ha superat el pas amb «bona nota»

Per ESTEFANIA GRACIA

Josep Delgado i Jean-Michel Rascagneres presenten el balanç del primer trimestre, ahir.
Josep Delgado i Jean-Michel Rascagneres presenten el balanç del primer trimestre, ahir. | TONY LARA
La decisió del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea ha causat estralls en tot el mercat borsari a nivell mundial, i el Principat no ha estat l’excepció. El resultat del brexit ha propiciat que la CASS hagi patit una davallada en la rendibilitat dels actius financers del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ). Segons va explicar ahir el president de dit fons, Josep Delgado, «abans que esclatés la notícia [la sortida del Regne Unit] «havíem aconseguit estabilitzar la rendibilitat dels actius en gairebé un 0%, però després del fet, aquesta va baixar fins a més d’un 2,2%». 
 
Tot i això, «com la majoria d’entitats afectades, amb el pas dels dies ens hem anat recuperant fins arribar a l’actual -1,10% (la mateixa rendibilitat que tenien els actius financers del FRJ al finalitzar el primer trimestre d’aquest any), per tant, ens hem quedat com estàvem».
Tot i patir la davallada, Delgado va assegurar que gràcies a «la gestió inversora diversificada hem afrontat el brexit molt millor que altres empreses. L’hem passat amb nota si es compara amb la important caiguda que han patit les borses».
 
Canvi de mentalitat inversora / Tot i defensar una bona inversió, Delgado va destacar que els actius amb què inverteix la CASS estan patint un canvi de paradigma. El director va puntualitzar que aquesta inestabilitat es troba especialment en els bons, «que fins ara garantien una rendibilitat estable i des de fa un parell d’anys els productes més estables són precisament els que no donen rendiment». Per aquest fet, Delgado va matisar que ja s’està consultant amb els experts un possible canvi en la manera d’invertir. Tot i això, el president també va puntualitzar que segons quins canvis es vulguin fer és possible que s’hagi de «modificar la legislació i, per tant, el Consell haurà de dir la seva».
D’altra banda, el president de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, va remarcar un cop més que l’intenció futura de l’entitat és «no augmentar el dèficit sanitari per sobre dels 40 milions». 
 
Patrimoni cartera inversions / Finalitzant el primer trimestre d’aquest any, la cartera d’inversions del FRJ comptava amb un patrimoni de 1.088,5 milions d’euros. La majoria d’aquests diners (660,4 milions) estan destinats als actius de renda fixa (obligacions, bonos). 
També es destina una bona part (235,8 milions) als actius de renda variable (participacions amb empreses, actius). 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT