PUBLICITAT

Andorra la Vella

Cauen els ingressos per cotitzacions de la branca sanitària

L’àmbit de jubilació presenta dades més positives tot i l’augment de despeses

Per E. G.

La roda de premsa d'ahir, a la CASS.
La roda de premsa d'ahir, a la CASS. | TONY LARA
La branca sanitària (general) continua sent un entrebanc per al creixement de la CASS. 
 
Durant el primer trimestre d’aquest any els ingressos per cotitzacions en aquest àmbit han caigut un 15,74% respecte al mateix període del 2015. En total s’han ingressat 25,2 milions d’euros. Però alhora que han disminuït els ingressos també han anat augmentat les despeses d’aquesta branca. I és que han pujat un 4,6% respecte als tres primers mesos del passat any. La xifra total ascendeix a 33.8 milions d’euros. 
 
Branca jubilació / Tot i les dades negatives de la branca sanitària, la de jubilació presenta uns números més positius. Doncs durant el primer trimestre d’aquest any els ingressos en aquest àmbit han mostrat un augment del 20,5% respecte al mateix període del passat any. El total d’ingressos ha estat de 36 milions d’euros. Mentre que les despeses per aquesta branca han pujat un 4,9%. Ja que la xifra total de pagaments efectuats ha estat de 20,8 milions d’euros. 
 
Pensionistes Espanyols / La CAAS va destacar ahir que a partir d’ara «no s’aplicarà cap retenció als pensionistes espanyols residents a Andorra» sempre i quan presentin «un certificat de residència al Principat». 
 
Fins ara els pensionistes espanyols residents al país tenien una retenció del 8% de l’import de la seva pensió. Aquesta retenció ja no s’ha d’aplicar d’acord amb el Conveni per evitar la dobles imposició (CDI) entre Espanya i Andorra.
 
Per tal que la Seguretat Social espanyola no efectuï aquesta retenció, els pensionistes han d’aportar un certificat de residència fiscal a Andorra que emet el Departament de Tributs i Fronteres. 
 
Aquest paper s’ha de lliurar a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), però la CASS «vol facilitar les tramitacions», segons va destacar ahir el president de l’entitat, Jean-Michel Rascagneres, i dóna la possibilitat als pensionistes de «portar el paper directament a les oficines de la CASS i aquesta ja serà l’encarregada de tramitar-lo a l’INSS, així evitem que els ciutadans s’hagin de traslladar fins a Espanya, que és molt més exigent que nosaltres». 
 
Augmenten els assalariats / Durant el primer trimestre d’aquest any ha continuat l’augment del nombre d’assalariats. El mes de març va finalitzar amb 39.969 persones registrades en aquest àmbit (2% més que el març del 2015). També augmenta el nombre de cotitzants per compte propi en un 5,3%, registrant-ne 5.564. 
 
Pel que fa als pensionistes de la branca jubilació, la CASS constata un increment d’un 3,2% registrant 11.487 pensions (9.823 corresponen a jubilació i la resta a viduïtat). 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT