PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Per fi, vacances andorranes

Set nenes i dos nens sahrauís han arribat al país per passar dos mesos d’activitats

Per E. J. M.

La canalla sahrauí va arribar ahir a la tarda al Parc de la Mola.
La canalla sahrauí va arribar ahir a la tarda al Parc de la Mola. | TONY LARA
«La piscina, la platja, els esports d’estiu...»: el Mohamed i la Manuha, tots dos de 10 anys, coincideixen en allò que més els agrada de les seves vacances a Andorra. Les dues criatures, més sis nenes i un altre nen, nou en total –un dels nens ha preferit quedar-se a casa seva per enyorança– van arribar ahir a la tarda al Parc de la Mola disposats a passar dos mesos de vacances amb les seves famílies d’acollida. La canalla sahrauí es quedarà al país fins al 5 de setembre. 
 
Després d’uns dies d’incertesa i de molts nervis en què va perillar l’arribada dels infants per un tema burocràtic, finalment, els nens i nenes sahrauís poden participar al programa Vacances en Pau que a Andorra coordina l’Associació d’Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí (Adsaps). La presidenta de l’entitat, Lluïsa Hurtado, va confessar ahir que la qüestió amb els visats «s’ha resolt no sé com. Només sé que tothom s’hi ha implicat: Ministeri d’Afers Exteriors, el consolat espanyol, nosaltres, etcètera». La canalla va arribar ahir al migdia a Barcelona –després de sortir de casa la matinada de dimarts per agafar el vol a Tindouf (Algèria)– i van pujar en autobús fins a Andorra. Els infants havien d’haver arribat dijous de la setmana passada, però la companyia Air Algèria ha fet el canvi de data dels bitllets sense «cap sobrecost», va aclarir Hurtado.
 
 Durant la seva estada al Principat, els nens i nenes participaran en diverses activitats i passaran les vacances amb les famílies d’acollida. A més, també s’aprofitarà perquè passin revisions mèdiques. «Cada any enviem una carta al Col·legi de Metges i molts s’ofereixen voluntàriament per fer les exploracions sanitàries». 
 
L’important, però, són les vacances. Per a en Mohamed és el tercer estiu –i últim– a Andorra. Els dos primers anys havia estat amb l’Enric i enguany s’estarà amb la Cami Gonçalves, que s’estrena en el programa. «Feia anys que ho volíem fer i, ara, finalment, ho hem pogut organitzar. Estarem de vacances entre Andorra i Barcelona», va comentar. En Mohamed té clar què farà: «Piscina, pilota...». Ha vingut acompanyat de les seves amistats i aquí i en farà de noves. Gonçalves va afegir que està segura que «no serà l’última vegada» que acull un infant sahrauí, i va mostrar-se convençuda que «n’aprendrem molt».
 
Per a la Manuha és el segon any a Andorra, i repeteix amb la Irina. La nena té ganes de «piscina, platja, esports d’estiu». La Irina va participar per primera vegada al programa Vacances en Pau l’estiu passat. «Una amiga meva ho feia i em vaig animar. Els primers dies d’adaptació van ser difícils, la Manuha ni menjava, però en 15 dies ja es va animar molt. Hem parlat molt durant tot l’any per Whatsapp i telèfon», va admetre la mare d’acollida. «Quan tingui canalla espero seguir fent-ho, perquè els infants sahrauís tenen molts valors que els d’aquí no tenen», va afegir.
 
Ara, a gaudir de les vacances. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT