PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Torredembarra, l’origen de tota la trama

L’‘Operació Térmyca’ es remunta al 2014, quan van saltar les alarmes per diverses contractacions sospitoses fetes des del consistori tarragoní

Per EL PERIÒDIC

Agents de la Guàrdia Civil escorcollen l’Ajuntament de Torredembarra, al 2014.
Agents de la Guàrdia Civil escorcollen l’Ajuntament de Torredembarra, al 2014. | ACN
L’Operació Térmyca es remunta al 2014, quan la Guàdia Civil va començar a investigar la consultoria Efial centrant-se en les adjudicacions que havia fet l’ajuntament tarragoní de Torredembarra cap aquesta entitat. 
 
L’alarma va saltar quan el secretari municipal de l’ajuntament va denunciar davant l’Oficina Antifrau de la Generalitatva diverses contractacions irregulars. Les investigacions van finalitzar amb el llavors alcalde de la localitat, Daniel Massagué, i sis regidors de l’ajuntament a la presó. 
 
Als detinguts se’ls va acusar de presumptes delictes contra l’administració pública, corrupció, malversació, blanqueig de diners i tràfic d’influències, segons va informar el diari ARA en el seu moment. 
Un historial mogut 
 
L’empresa Efial ja tenia un historial força mogut. La consultoria va estar implicada en el cas 3%. On es va descobrir que la consultoria havia participat en el presumpte finançament irregular de CiU (Convergència i Unió). Segons destaca El Confidencial, aquesta empresa s’hauria posat al servei de Massagué, que va ser imputat en el seu dia per suborn, blanqueig de capitals i malversació. Després de la detenció de l’exalcalde, els registres van confirmar l’existència d’informes en els quals es trobaven pagaments a Efial que fins i tot podrien arribar als 18.000 euros, arribant a facturar prop de 90.000 euros a l’any per treballs paral·lels per a l’administració.
 
En aquell moment, també es va iniciar una investigació cap a la signatura radicada a Barcelona sota la sospita que s’hagués treballat amb altres governs de CiU a Catalunya. Mesos després de l’escàndol, Efial va ser absorbida per CGI (Control de Gestió d’Ingressos), de manera que les sospites dels cossos de seguretat van fer pensar que aquelles pràctiques centrades a Catalunya podien haver passat a formar part d’altres punts del panorama internacional.

Altres acusacions / En paral·lel a les acusacions per les contractacions irregulars fetes a Efial, el grup municipal d’ERC de Torredembarra va comunicar a la Fiscalia presumptes irregularitats en la modificació del contracte d’aigua, pluvials i clavegueram de la localitat que, presumptament, beneficiaven l’empresa concessionària Sorea, segons va informar el diari ARA.
 
Sorea va pagar unes obres no incloses en la contracta que hauria executat directament, sense licitació, i ERC va denunciar en aquell temps que Sorea pagava obres i mobiliari urbà en comptes d’invertir els diners del subministrament d’aigua en aquest mateix servei.
 
El gerent d’aquesta empresa municipal compatibilitzava el seu càrrec amb la presidència de la consultora Efial, de la qual també va ser fundador. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT