PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Primera querella interposada contra persones físiques al cas BPA

Denúncia massiva de tres residents a responsables de BPA, PwC i l’AREB

Per Iván Moure

Una imatge de l’antiga seu central de BPA, a l’avinguda Meritxell amb el carrer de la Unió, al març del 2015.
Una imatge de l’antiga seu central de BPA, a l’avinguda Meritxell amb el carrer de la Unió, al març del 2015. | TONY LARA
Tres residents andorrans que estan entre els més de 2.000 afectats pel cas BPA han decidit interposar la primera querella contra persones físiques. Els denunciats són quatre responsables de PricewaterhouseCoopers (PwC), cinc membres del consell d’administració de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) com també la pròpia institució, i Fernando Vázquez Lapuerta, administrador de BPA, a més del banc
 
L’acusació dels demandants es centra en delictes de prevaricació contra l’AREB, apropiació indeguda i infidelitat a la custodia dels documents. Segons va exposar ahir l’advocada de la Plataforma d’afectats, Gema Martínez, «l’AREB no té la facultat d’ordenar el bloqueig de cap compte» i per tant es tracta d’una apropiació indeguda que impedeix aquests clients de l’entitat bancària de disposar dels seus fons.  La lletrada, en tot cas, va refusar revelar el nom dels demandats com part de l’estratègia prejudicial.
 
El cas és que s’ha fet la querella contra els membres del PwC per la part que els hi pertoca com a auditors dels comptes i els clients a la recerca de presumptes actius vinculats amb el blanqueig de diners, als de l’AREB per explicar de manera exhaustiva el mètode de l’empresa consultora i contra BPA i l’administrador com a executors del bloqueig dels comptes sense permetre que es traslladin a Vall Banc pels presumptes indicis de blanqueig.
 
ALLIBERAR ELS COMPTES I INDEMNITZACIÓ / Amb aquesta acció penal que es posa en marxa, els tres residents han decidit portar el cas a la Batllia «perquè sigui un jutge qui decideixi si els meus clients presenten indicis reals de blanqueig de diners», segons va detallar Martínez, amb l’únic objectiu de què se’ls desbloquegin els comptes. A més, demanen una indemnització per danys i prejudicis. «Les tres persones que han volgut iniciar aquesta denúncia estan cansats del tracte que estan rebent ara. Mai havien estat qüestionats per blanquejar diners, sostenen que han fet i fan una activitat legal i no veuen fonaments per no poder disposar dels seus diners», assegura l’advocada de la Plataforma.
Aquest és una iniciativa nova i des del bufet d’advocats de Martínez i Anna Solé s’espera que d’altres afectats pel cas BPA imitin els tres residents i també interposin demandes com aquesta. En tot cas, la pilota està a la teulada dels batlles.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT