PUBLICITAT

Andorra La Vella

El Jutjat de Marsella condemna al Govern a pagar 216.376 euros

La demandant i beneficiària és l’empresa encarregada de les obres de la duana amb França

Per MARISA DA COSTA

L’empresa que va construir els edificis per a la policia i la duana amb França va reclamar un import suplementari per les obres.
L’empresa que va construir els edificis per a la policia i la duana amb França va reclamar un import suplementari per les obres. | TONY LARA
El Consell de Ministres va aprovar ahir un suplement  de crèdit extraordinari valorat en més de 200.000 euros per encarar el pagament a què s’ha vist abocat per una recent sentència del Jutjat de Marsella, sobre la que ahir va informar el portaveu governamental en roda de premsa. La beneficiària d’aquest import –i demandant– serà l’empresa a qui el 2004 l’administració nacional, juntament amb l’homòloga del nord, convenia entregar les obres de construcció de les instal·lacions duaneres de Porta. 
 
El Govern d’Andorra i el francès han de fer entrega d’una xifra de 431.089,37 euros a la societat Eiffage després que el «Jutjat Administratiu de Segona Instància de Marsella hagi anul·lat» un primer posicionament favorable a les administracions per part del Tribunal Administratiu de Montpellier. Va notificar-ho el ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, durant la roda de premsa que oferia després de la trobada ministerial de cada setmana. Ambdues institucions han assumit a parts iguals la satisfacció d’aquest cost, de concretament 216.376,29 euros.
 
Camí fins al litigi/ El veredicte arribat des de Marsella revoca una primera decisió del 2013 per part de la justícia montpellerina, que desestimava la demanda presentada per l’empresa constructora Eiffage. La causa s’iniciava el 2009 quan, en finalitzar les obres de «les instal·lacions policials i duanares comunes d’Andorra i França a Porta», la concessionària es mostrava en «desacord» amb el que se li havia pagat i en requeria un «import suplementari» als governs francès i andorrà que li havien encarregat la tasca. La negativa per part d’aquests dos darrers actors conduïa la constructora a portar la situació a la via judicial. 
 
Finalment, la justícia s’ha decantat, en segona instància, per concedir la raó a l’empresa malgrat que en un moment inicial, ara fa tres anys, s’hauria considerat impròpia la petició de més de 430.000 euros com a suplement per la construcció dels Bureaux de Contrôles Nationaux Juxtaposés. El veredicte de Marsella, del que Cinca no va saber concretar els motius pels quals es concloïa com a encertada la demanda de la constructora, «no és recorrible», pel que el Govern no ha tingut més sinó aprovar aquest crèdit «absolutament imprevisible». El projecte de llei, que ha comportat «una ampliació del pressupost en el capítol corresponent a Ordenament Territorial», s’entrarà a tràmit al Consell General un cop es reprenguin novament les sessions al setembre.
 
Les administracions francesa i andorrana acordaven «compartir les respectives instal·lacions policials i duanares en un mateix edifici, de nova construcció» el propassat 2004 i procedien a ratificar dita conformitat a través d’un conveni bilateral en què, a més de puntualitzar la ubicació i altres paràmetres, es definia que el finançament s’assumiria en parts iguals per part d’un i altre bàndol. S’encarregava d’abonar les factures la direcció general de Duanes i Drets Indirectes de França, a qui Eiffage reclamava l’import suplementari que se li denegava i portava el cas als tribunals, en perjudici de les administracions gal·la i andorrana. Jordi Cinca  va assegurar que s’aportaria més informació sobre la qüestió a mesura que el projecte de llei segueixi el seu procés. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT