PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

A Sant Julià els gossos tampoc no borden a gust

Alguns ciutadans es queixen al comú per la falta de zones per a animals al centre de la vila

Per I. M.

Propietaris i els seus gossos a la plaça del Centre de Congressos de Sant Julià de Lòrria.
Propietaris i els seus gossos a la plaça del Centre de Congressos de Sant Julià de Lòrria.
Fa uns mesos, els comuns d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella van rebre queixes per part d’un veí que els hi demanava algun espai perquè el seu gos pogués córrer amb llibertat. Un lloc tancat, al qual no corri perill de fugir. No fa gaire, tres persones de Sant Julià van reunir-se amb el cònsol lauredià pel mateix motiu: queixar-se perquè no hi ha espais tancats per a gossos. Com deia el titular de la notícia publicada pel PERIÒDIC D’ANDORRA el passat 7 de març, en el qual s’explicava la realitat del millor amic de l’home a la capital i Escaldes, estan Condemnats a la corretja. Ja són tres les parròquies afectades.
Montse Ferré és una de les tres persones que van reunir-se amb Josep Miquel Vila: «Li vam escriure una carta de súplica i es van obrir a escoltar-nos, ell i Joan Vidal [conseller d’obres i urbanisme]. Tenim moltes limitacions per passejar el gos i sabem que el comú no té calers, som conscients, però no fa falta gaire despesa».

El que han demanat és adequar el parc del Prat del Senzill, que té una zona amb pedres per fer bicitrial i que gairebé no es fa servir: «No va ningú i és idoni. Només s’han de fixar unes tanques i ja tenim prou», justifica la Montse.

I sempre que es troba pel carrer al cònsol passejant el gos –«perquè ell també en té un», matisa- li recorda i ell li respon que ja s’ha fet la demanda del material. «Estaríem fins i tot disposats a gestionar aquest espai. Mantenir-lo, tenir-lo net… Si cal, pagar una quota mensual o anyal per tenir-lo», insisteix. A Barcelona, per exemple, es fa així en la majoria del més d’un centenar d’àrees canines que hi ha.

A Sant Julià hi ha muntat un grup de whatsapp amb 84 usuaris de gent que té gos. Acostumen a fer trobades puntuals a la rotonda del Sant Eloi. a Santa Coloma i al passeig del riu, on en teoria no poden entrar els cans. «És una zona prohibida i no ho entenem perquè tampoc hi ha molta afluència de gent. Li vam demanar al cònsol que ens deixés entrar els gossos i, tot i que no s’ha retirat el senyal que hi ha, tenim la seva autorització de paraula», assegura la Montse.

A Santa Coloma, es reuneixen a una rotonda amb un espai verd tancat, amb una font i unes taules fixes per menjar. «Des que hi anem, hem notat canvis en els nostres gossos. Abans es bordaven pel carrer, es posaven agressius… Ara es busquen per saludar-se. I a casa també es porten millor».

Ara bé, un dia de cada dia anar a un d’aquests llocs és impossible per a molts ciutadans. La feina absorbeix gran part del dia, molts tenen el temps limitat i per això es demana un espai cèntric. «Entenem que els parcs tenen nens i no podem anar però passejar-los per carrer ens obliga a portar-los lligats». Cal esperar, doncs, a que arribi el material, de quin es tracta i saber si s’ubicarà al Prat del Senzill o un altre lloc en el qual els gossos puguin gaudir de la llibertat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT