PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra lidera el llistat de països europeus amb menor sobrepès

Un estudi situa el Principat en el darrer lloc per nombre de llits disponibles a les instal·lacions sanitàries

Per M. C.

La societat andorrana és de les europees amb millors índex de massa corporal.
La societat andorrana és de les europees amb millors índex de massa corporal. | TONY LARA
Un nou estudi, en aquesta ocasió fet públic a través de la farmàcia virtual Treated, dóna la volta a les diverses investigacions que situen Andorra com un dels països més fofos. L’anàlisi poblacional esmentada, difosa pel segon sensacionalista del Regne Unit, el Daily Mail, destaca entre els seus diversos capítols una llista en què enumera quins estats sobresurten en matèria de salut a nivell europeu i basant-se en factors com aquells amb un major nombre de metges, els qui tenen menys persones fumadores a diari o en fonamentant-se en el llindar de contaminació, per exemple. Andorra pot felicitar-se en dos punts estretament lligats amb el volum corporal, però també rep estirada d’orelles: la llista de Losers destaca el nom del Principat quan parla de la capacitat dels centres d’atenció a la salut de les persones, factor en què ocupa el darrer lloc.
 
Treated.com, un servei de salut en línia, ha posat a coneixement del públic a través de la xarxa els resultats de la investigació amb què determina quines són les poblacions europees més sanes, però també les seves debilitats. Contradient els diversos estudis que havien situat l’home andorrà entre els qui amb major mesura superen el pes aconsellat, el Principat destaca en dues de les caselles on s’inclouen els millors números pel que fa a salut: prevalença d’obesitat i rang de sobrepès.
 
La investigació, basada en informació extreta de les dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE) o d’IndexMundi, entre altres fonts, destaca novament la qualitat de vida d’Andorra així com l’esperança dels seus habitants. Molt pel darrere de Malta, l’Estat europeu en què, amb un 29% de la població, més persones pateixen d’obesitat, Andorra se situa primera amb un 8,9% dels seus nacionals obesos. 
 
El percentatge d’obesitat és el més baix a nivell continental, però Andorra també lidera, segons l’informe, el llistat en què es parla del sobrepès. Si Malta era el país amb més persones malaltes d’obesitat, Islàndia té la major xifra de població que no arriba a l’infermetat però no té el pes que per complexió li pertoca: un 67,1% dels islandesos pateixen de sobrepès. No és un nombre baix, però Andorra lidera la llista de territoris amb menys sobrepès malgrat tenir un 35,7% dels residents amb aquest problema. Tanmateix, i juntament amb Suïssa, Andorra és dins l’espai europeu l’Estat en què més persones compten amb l’índex de massa corporal (IMC) indicat.
 
Menys capacitat hospitalària/ L’esport a què convida el nostre entorn i l’adequat estat físic en què quedem no es trasllada a la conveniència dels nostres centres d’atenció sanitària. Andorra és el país europeu que, segons l’observatori internacional, menys capacitat disposa per atendre els pacients. 
 
Les instal·lacions d’atenció i cua només disposen de 254 llits per 100.000 habitants, tal com es desprèn de les dades, pel que el Principat és qui lidera la llista de losers en aquest sentit.
Amb tot, i basant-se en altres barems com són la pol·lució o la despesa en salut per part de l’Estat, l’estudi situa Andorra entre els països amb major esperança de vida –juntament amb Mònaco i Suïssa– i destaca la necessitat de modernització pel que fa a instal·lacions. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT