PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Els andorrans suspenen la gestió del Govern posterior a les eleccions

Els ciutadans fan cada cop una valoració més negativa de la situació política del Principat

Per ESTEFANIA GRACIA

A l’esquerra, el percentatge de confiança que tenen els andorrans i no andorrans vers els polítics. A la dreta, la mitjana (sobre deu) que donen els enquestats a les institucions d’Andorra.
A l’esquerra, el percentatge de confiança que tenen els andorrans i no andorrans vers els polítics. A la dreta, la mitjana (sobre deu) que donen els enquestats a les institucions d’Andorra. | INFOGRAFIA: ANDREU ESTAPÉ
Els andorrans no aproven la gestió que ha fet el Govern des de les darreres eleccions del mes de març. L’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) va publicar ahir l’Enquesta d’opinió política del primer semestre d’aquest any. Un dels resultats és que els ciutadans amb nacionalitat andorrana consultats donen una mitjana (en una escala del zero al 10) de 4,84 a la gestió que ha estat fent el Govern després de les últimes eleccions. Mentre que durant el 2015 la mitja establerta pels enquestats va ser de 5,09. 
 
Pel contrari, els ciutadans no andorrans enquestats donen per aprovada la gestió de l’Executiu, ja que posen una mitjana de 5,39 (el passat any va ser de 5,53). 
 
Per recollir les dades, l’IEA ha realitzat, entre el 16 de maig al 30 de juny d’aquest any, una enquesta a 808 ciutadans de nacionalitat andorrana i a 366 no andorrans. A banda de les dades comentades anteriorment, en l’estudi també es mostra que els andorrans tenen una percepció més negativa vers la situació política actual del Principat en relació al passat any. Ja que un 30,4% dels andorrans la qualifiquen com dolenta o molt dolenta. Mentre que al 2015 aquesta qualificació la van donar un 20,5% dels andorrans. D’altra banda, la valoració positiva dels no andorrans vers la situació política d’Andorra va en augment, ja que només el 16,4% la qualifiquen de dolenta o molt dolenta (el passat any van posar aquesta valoració un 20,5%). 
 
També disminueix en ambdós grups l’interès per la política, ja que el 55,7% dels andorrans està poc o gens interessat en aquest àmbit i dels no andorrans tenen aquest sentiment un 73,1%. El passat any els percentatges per aquesta valoració eren del 53,1% i del 68,9% respectivament.
 
Els polítics de més confiança / En l’enquesta es mostra que el polític en qui més confien els ciutadans consultats (andorrans i no andorrans) és el cap de Govern, Toni Martí. El segon polític que causa més confiança és, per als andorrans, el president del Grup Parlamentari Mixt, Pere López. Mentre que per als no andorrans és el president del Grup Parlamentari Liberal, Josep Pintat. Pel que fa a la tercera posició els andorrans i no andorrans coincideixen, escollint al president de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu. 
 
Entre els polítics de menys confiança destacats pels andorrans es troben els consellers de l’oposició del Comú d’Encamp, Joan Sans i Jordi Troguet. I els no andorrans posen en la cua del llistat a l’excap de Govern, Albert Pintat, i al ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp. A més, l’11,7% dels no andorrans puntualitza que cap polític els transmet confiança. 
 
Els enquestats també han valorat els actuals líders polítics. Els andorrans donen la puntuació més alta a López, amb una mitjana de 5,77 de 10. El segon polític més ben valorat és Martí (5,61), en tercer lloc el conseller del Grup Parlamentari Mixt, Victor Naudi (5,27) i en darrera posició Pintat (5,27). Pel que fa a la valoració dels no andorrans, en primer lloc col·loquen a Martí, amb una mitja de 6,13, en segon a Pintat (6,07) i en tercer i quart a López i Naudi (ambdós amb un 5,90).
 
Institucions més valorades / Els enquestats també han valorat la confiança que tenen en algunes organitzacions i institucions del país. Tant els andorrans com no andorrans coincideixen en el llistat. En primera posició i com a institució de més confiança estableixen la Policia. En segona i tercera el Consell General i el Govern. En la quarta els partits polítics i en cinquena els Coprínceps. L’últim lloc és per als sindicats. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT