PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Seguí: «Andorra té una dictadura filtrada dins d’una democràcia»

Els partits de l’oposició lamenten la «desafecció» social que hi ha vers la política actual del país

Per ESTEFANIA GRACIA

Els partits polítics de l’oposició opinen sobre els resultats de l’enquesta de l’IEA.
Els partits polítics de l’oposició opinen sobre els resultats de l’enquesta de l’IEA. | TONY LARA
El 60% dels andorrans està conforme amb el funcionament de la democràcia del país. I el 70% de no andorrans també té aquest pensament. Les dades es desprenen de l’enquesta d’opinió política que va publicar dilluns l’Institut d’Estudis Andorrans. 
 
Els sindicats i partits minoritaris del Principat, però, no entenen aquest positivisme. El president de Podem Andorra, Joan Seguí, assegura que el país té «un partit majoritari que fa més o menys el que vol sense mostrar cap mena de respecte als votants dels altres partits polítics. Tenim una dictadura filtrada dins d’una democràcia». 
 
Al respecte, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USDA), Gabriel Ubach, matisa que el país té «una política que no representa a la gent treballadora i les classes socials. Tenim un país on viuen 70.000 persones, d’aquestes, només 25.000 tenen dret a vot i 5.500 són la majoria absoluta, això ho diu tot». Ubach es pregunta «com es pot defensar una democràcia que es mou en aquestes xifres». 
 
El secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, puntualitza que l’Executiu «no està al servei de tota la ciutadania, sinó no estarien retallant drets i serveis. El Govern té la potestat de presentar una llei al Consell General perquè els consellers l’aprovin, però les decisions es prenen molt abans, qui es creu que els ministres són capaços de pensar en poques hores tots els aspectes socials de forma correcta?». 
 
Desafecció política / En relació a altres aspectes que es publiquen en l’enquesta, els partits de l’oposició lamenten que la societat mostri cada cop una «desafectació» més gran vers la política del país. El primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS), David Rios, matisa que «tots els partits polítics són culpables» d’aquesta desafectació. 
 
D’altra banda, el president del Grup Parlamentari Liberal, Josep Pintat, creu que s’ha de tenir molt en compte que més de la meitat de la població no valora positivament la situació política del país i que aquesta desafecció política «potser deguda a la crisi econòmica que s’ha viscut. Quan passen aquestes situacions la gent espera una resposta de les administracions i la que han rebut no els ha satisfet. 
 
Fornieles destaca que la política «no només la fan els polítics, també la fan els ciutadans durant el dia a dia, i és molt perillós que la ciutadania no tingui interès per la política. També és cert que la desqualificació per la política ve donada per les persones que la practiquen. Segons la credibilitat que es té en els polítics, la política del país serà més o menys creïble».
 
Visió negativa dels sindicats / L’enquesta també denota que els sindicats són els organismes del país en qui els ciutadans tenen menys confiança. Vers aquest fet, Ubach assegura que els sindicats d’Andorra «tenim una llei que no ens ajuda en res. Lluitem pels drets socials però no tenim cap ajuda per part del Govern ni de cap altra institució, mentre que els sindicats europeus tenen ajudes socials i econòmiques». Ubach assegura que el Principat «és un país on només es mira i es pensa en la banca i les grans empreses. De manera que la mitjana i petita empresa, i encara més els treballadors, són ignorats i trepitjats pels poders fàtics». 
 
D’altra banda, Fornieles creu que no «tenim el recolzament ple de la gent, perquè quan fem una crida per protestar i manifestar-nos la ciutadania es queda a casa. Fem la lluita el millor que podem, però no tenim persones disposades a sortir al carrer i a lluitar». 
 
El PS creix / L’enquesta també mostra les valoracions i simpatia que els enquestats tenen vers els diversos partits de l’oposició del país. Rios manifesta que en aquest sentit el PS «surt bastant ben parat. Creixem en la majoria dels àmbits de valoració mostrats, per aquesta part estem satisfets. A més, «això ens anima a seguir treballant amb el tipus d’oposició que estem fent; amb una crítica dura a certs fets que creiem que no s’estan fent bé o que no estan funcionant i incentivant iniciatives que són d’interès general». 
 
Pel que fa a les possibles posicions dels partits si se celebressin ara unes eleccions, el PS no s’ha manifestat, «perquè no són xifres reals, hi ha molta gent que no ha contestat o no ha dit un partit especific, i això pot fer variar molt l’enquesta. Hi ha molt vot ocult. En tot cas, està clar que així com nosaltres tenim una tendència a l’alça, DA té una tendència a la baixa en tots els sentits». El partit Liberal també creu que cal concretar i buscar una explicació a les dades de votació «perquè el CRES no té en compte ael sistema electoral andorrà, amb llistes parroquials i nacionals». 
 
D’altra banda, el partit Socialdemocràcia i Progrés (SDP) no va voler comentar els resultats de l’enquesta perquè en farà la valoració pertinent avui durant la roda de premsa setmanal del partit. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT