PUBLICITAT

Andorra la Vella

«Xarxa de corrupció» al SAAS?

El PS troba «nombroses i fortes» irregularitats als informes sobre la gestió de l’entitat al 2013 i el 2014

Per Iván Moure

Alís i López fan un comentari mentre Gili -en pantalla- comenta una de les irregularitats del SAAS, ahir.
Alís i López fan un comentari mentre Gili -en pantalla- comenta una de les irregularitats del SAAS, ahir. | M. B.
El Partit Socialdemòcrata (PS) està efectuant una sèrie de demandes d’informació amb la intenció de fer un seguiment del funcionament del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària i ahir va exposar les seves primeres conclusions, del tot demolidores, a la sala de premsa del Consell General. El grup que lidera Pere López ha detectat «nombroses i fortes» irregularitats als informes corresponents als anys 2013 i 2014, fins el punt que el conseller general, Gerard Alís, va rematar l’exposició dels fets de l’experta en aquesta matèria, Rosa Gili, amb una frase explosiva com poques: «Ens preocupa l’informe del 2015, que ja l’hem demanat i que ha de corroborar les irregularitats que han anat in crescendo des del 2013 però tot això ens fa pensar que anirà més enllà, creiem que pot haver-hi una xarxa de corrupció». Matisant, va concretar: «Hi ha elements que deixen la sensació de que ha estat un xoriceig a mà armada (sic)»
 
Alís no té clar si hi ha «tràfic d’influències, mala gestió, malversació de fons, tractes de favor o amiguismes», però assegura que la intervenció general ha posat de manifest «conductes que van més enllà del simple incompliment de la llei de finances i de contractació pública». López prefereix esperar la reacció de l’Executiu abans de decidir si el PS emprèn accions legals: «Hi ha moltes qüestions sobre les quals hem de tenir resposta en els pròxims dies. El Govern ha de moure fitxa i si no hi ha moviment, els nostres passos aniran en increment», Gili, la més cauta després de descobrir el serial d’incompliments, va indicar que «no tenim la prova, tot i que en alguns informes es pot preveure», sobre si hi ha algun responsable amb nom i cognoms i que cal analitzar amb més profunditat dites irregularitats «per dir si és o no delicte».
 
Què va descobrir als informes la consellera general del PS? «Hi ha moltes mes coses però us donaré uns quants exemples». Sis, en va citar. Començant per una factura de 99.807 euros sobre la renovació del contracte de manteniment de diversos equipaments tecnològics. «Diu la intervenció general que l’acte del contracte s’aprova un 3 d’abril, però era un contracte que caducava a finals de l’any següent. Es fa una compra poc definida i la intervenció general diu que no hi ha hagut renovació del contracte per part del Consell directiu».
 
Una altra anomalia segons el PS neix en un concurs públic al qual es presenten dues empreses i la perdedora reclama al Govern que l’altra, la guanyadora, no complia els requisits del plec de bases. «Consta que el SAAS va indemnitzar-la amb 6.000 euros quan a les actes la intervenció general diu que les dues empreses han complert els requisits. Està ple de contradiccions», matisa Gili.
 
El tercer tracta de la compra de sis ambulàncies per un import de gairebé 200.000 euros. «D’entrada ens consta que aquestes ja eren propietat del Govern. No calia fer aquesta compra», va afirmar Gili. També va considerar que els preus eren «una mica» elevats en relació al material, «usat, deteriorat i de mala qualitat». Es van adquirir cinc de peritats per uns 30.000 euros  i un sisè que «trobem un escàndol» perquè es van pagar per ell 55.000 euros sense peritar. «Es van comprar per la modalitat de contractació urgent quan feia vuit mesos que el contracte del transport sanitari feia vuit mesos que estava caducat i a dos dels vehicles es va canviar la titularitat cinc dies abans de la factura», va apuntar estranyada.
 
El quart es remet a la compra de medicaments i altres productes farmacèutics sense l’aprovació del consell directiu del SAAS i sense formalitzacions de contractes. «Factures de fins a 75.000 euros, també de 43.000, 16.000, 26.000, 40.000, 30.000, 54.000, 59.000...», va delatar la consellera. A l’informe, un 34% de les factures del mostreig al 2013 eren irregulars i al 2014, un 42%.
 
El cinquè es refereix a un contracte d’eficiència energètica de l’hospital al 2014, sense formalitzar l’autorització ni el compromís de despesa. Al juliol es va fer l’obertura del plec de bases, es van presentar dues empreses, una d’ells una UTE. L’11 de setembre el consell directiu va declarar desert el concurs, «cosa que fa pensar que en no haver-se presentat una, els plans quedaven estroncats», va concretar Gili abans d’indicar el que ella troba més «surrealista»: «El dia 24 es resol el contracte amb la primera empresa i el SAAS li va pagant factures fraccionades». La llei de finances públiques diu que s’ha de demanar autorització al consell si són de més de 7.500 euros així que del juliol al setembre es paguen crèdits ampliables inferiors a aquesta xifra fins arribar a un import de 43.500 euros.
 
Per últim, parla de la contractació de personal i les retribucions. Els informes de la intervenció general es posicionen desfavorablement i segons Gili hi ha una constant de presa de decisions en contra de la Llei. Fins i tot va comparar els sous dels alts càrrecs d’Andorra en comparació amb els que hi ha a l’Institut Català de la Salut: «Són el doble i fins i tot molt més. El sou del director clínic a jornada complerta a Catalunya és de 4.300 euros. El nostre, 12.700. Els caps de departament, de 3.888 i aquí, uns 8.000», va descobrir.
 
El PS ja ha anunciat que demanarà més paperassa tant del SAAS com del tribunal de comptes. Ja avisen que aniran informant.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT