PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un nou atemptat terrorista a França deixa 84 morts i desenes de ferits

Les autoritats polítiques i institucionals fan un minut de silenci a l’ambaixada francesa com a mostra de condol i per rebutjar els fets

Per LÍDIA RAVENTÓS

Les autoritats i els ciutadans agrupats a l’ambaixada francesa aplaudeixen després del minut de silenci que va tenir lloc ahir.
Les autoritats i els ciutadans agrupats a l’ambaixada francesa aplaudeixen després del minut de silenci que va tenir lloc ahir. | TONY LARA
França va tornar a viure dijous a la nit el malson terrorista. L’atemptat a Niça va deixar almenys 84 morts i una cinquantena de ferits «entre la vida i la mort», segons va informar ahir el president francès, François Hollande. Els fets es van produir poc abans de les 11 de la nit a Promenade des Anglais, quan un camió es va llançar contra la gent que s’agrupava a l’avinguda per celebrar la festa nacional francesa del 14 de juliol. L’atacant va envestir tot el que es va trobar per davant durant dos quilòmetres. Minuts després, el conductor del camió va ser abatut pels trets de la policia. Segons van manifestar des del ministeri d’Interior francès, l’autor dels fets va ser identificat com un francotunisià de 31 anys amb antecedents per delinqüència comú però no per terrorisme. En mostra de suport a les víctimes, l’ambaixada francesa va organitzar ahir un minut de silenci.
 
Arran dels esdeveniments, Hollande va anunciar ahir l’ampliació de tres mesos més de l’estat d’emergència al país veí –vigent des del novembre del 2015 després dels atemptats a l’Estadi de França i el centre de París i que estava previst aixecar el proper 26 de juliol– i tres dies de dol oficial. El president de la República Francesa va declarar que l’atac té un «innegable» caràcter terrorista i va lamentar que «l’horror» hagi tornat a «colpejar» França justament el dia de la seva festa nacional, quan se celebra la «llibertat». També va advertir que «res» acabarà amb la voluntat dels francesos de «lluitar contra el terrorisme» i va assenyalar que el país reforçarà les seves accions militars a Síria i a l’Iraq. 
 
Per la seva banda, el primer ministre francès, Manuel Valls, va assegurar que «França no cedirà a l’amenaça terrorista» i va advertir que el país haurà de fer front a la possibilitat de més atacs durant molt de temps. De moment, ningú ha reivindicat la massacre.
 
Minut de silenci/ Autoritats polítiques i institucionals i diversos ciutadans es van aplegar ahir a l’ambaixada francesa per fer un minut de silenci en com a mostra de condol al poble veí i en senyal de rebuig a l’atac terrorista. Durant el seu discurs, l’ambaixadora de França, Ginette de Matha, notablement emocionada, va qualificar l’atac de «bàrbar» i va demanar «unitat i força» per preservar els valors de la República francesa: la llibertat, la igualtat i la fraternitat. 
 
El cap de Govern, Toni Martí, present a l’acte, va qualificar de «gran injustícia» els fets i va recordar que França «ha estat colpejada cinc vegades en menys d’un any». «França sap que té amb el poble andorrà i amb el seu Govern un amic, sobretot en aquests moments tan durs», va remarcar. I va insistir, amb to seriós, que «només puc tenir paraules de repuls enèrgic davant d’actes que no tenen cap classe de justificació». Així mateix, el líder demòcrata va confirmar que «fins al moment no s’ha registrat cap ciutadà d’Andorra entre les víctimes». 
 
Amb paraules similars es va expressar el síndic general, Vicenç Mateu, que va lamentar que els fets es vinculin a qüestions de religió perquè considera que «aquestes persones de religioses no tenen res». Mateu va qualificar de «molt complicada» la situació «quan una sola persona està disposada a perdre la seva vida per posar en perill la convivència i la pau de molta gent». «No és un atemptat a Niça, no és un atemptat que afecti a França, és un atemptat que afecta a tota la humanitat», va sentenciar i va demanar que «tothom mantingui el cap fred i que no se’n surtin d’obrir les divisions i les reaccions que poden portar prejudicis a tot el món». 
 
També membres de les diferents forces parlamentàries van manifestar el seu rebuig als atemptats. El conseller socialdemòcrata, Pere Lòpez, va lamentar que un cop més un atac terrorista «hagi colpejat un país veí i amic». Va destacar una situació «especialment tràgica» en un dia de celebració com la festa nacional francesa i va exposar que «només de pensar en les possibles imatges se’m posen els pèls de punta i se’m treuen pràcticament les paraules». També va encoratjar a totes les administracions «a fer tot el possible per tal de protegir-nos». 
 
Compartia opinió també el conseller liberal Joan Carles Camp que va mostrar «tota la nostra solidaritat envers el poble francès i les famílies de les víctimes». Pel que fa a la lluita contra aquests atacs, Camp va assegurar que la millor eina per combatre el terrorisme és l’educació. 
Per part d’SDP, Víctor Naudi, va rebutjar qualsevol forma de terrorisme i va apuntar que «França és un punt d’atenció pel terrorisme però també a Europa estem veient que ningú n’està exempt». Per això va dir que cal «fer pinya» i «estar atents». 
 
Des del partit demòcrata també van condemnar els atemptats a través d’un comunicat que destacava que «es tracta d’un acte de barbàrie que topa de ple amb els valors i fonaments de la democràcia». 
 
Les dependències de l’ambaixada francesa van estar obertes durant tot el dia d’ahir i seguiran a disposició dels ciutadans que desitgin deixar escrites unes paraules al llibre de condol dilluns de nou del matí a quatre de la tarda. També s’ha posat a disposició dels ciutadans el telèfon d’emergències consulars +376 324292 i l’Ambaixada de França ha facilitat el telèfon +33 618028416 per qualsevol emergència en territori francès. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT