PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Impotència i desesperació davant dels atemptats

Els nens són els més afectats psicològicament pels fets viscuts

Per LÍDIA RAVENTÓS

Una dona deixa flors en memòria de les víctimes a Niça, ahir.
Una dona deixa flors en memòria de les víctimes a Niça, ahir. | AFP / BORIS HORVAT
El Jatri Garcia-Romeu és un dels testimonis que dijous, juntament amb la seva dona i els seus dos fills, van decidir celebrar la festa nacional francesa a Niça. Tot i que viuen a Mònaco, la nit en qüestió es trobaven al lloc on es va produir l’atemptat perquè uns amics els van proposar anar-hi a veure els focs artificials. Per sort, tenien les maletes a mig fer i un viatge programat i van decidir marxar abans. Garcia-Romeu va explicar a EL PERIÒDIC que els seus amics i diverses persones que coneixien van viure en primera persona els fets i «tot i que per sort no van ser abatuts pel camió, si que se’ls va emportar per davant la onada de gent corrent». 
 
Moments de pànic i desconcert que a qui més van afectar van ser als nens que estaven tranquil·lament festejant amb els seus familiars. «El missatge de tota la gent que hi era i que ho va viure de molt a prop era d’impotència i de desesperació», explicava. I insistia que els més mal parats de tota la tensió viscuda és la canalla. Segons va manifestar el testimoni, des de les escoles franceses es dur a terme una tasca pedagògica des dels atemptats de París perquè els nens a partir de 10 anys puguin entendre,en part, el que està passant si veuen les notícies o si tenen algun familiar, directe o indirecte, que hagi patit els atemptats. Amb tot, va exposar que «ells segueixen sense entendre com hi poden haver aquest tipus de situacions».
 
Jatri Garcia-Romeu també va detallar que ahir algunes ciutats com Mònaco estaven completament buides, «com si estiguéssim en temporada baixa». I pels carrers, apuntava, «els pocs comentaris que sents són sobre els atemptats i tothom va amb el cap bastant baix». En aquest sentit, afegia que «la gent, des dels últims atacs a París havia començat a animar-se una mica i a tornar a sortir i ara, aquest cop, serà una mica més difícil de pair-ho».
 
Amb tot, entre ciutadans intenten animar-se i es recorden que cal seguir i intentar que aquests tràgics esdeveniments no els afectin en el seu dia a dia. «Comença a costar que aquesta lluita amb el terror no et guanyi», confessava. 
 
L’atac a les xarxes socials
 
Una vegada més, les xarxes socials van servir dijous a la nit per cridar la solidaritat. Els habitants i les autoritats de Niça van fer córrer l’etiqueta #PortesOuvertesNice per oferir refugi a aquelles persones que fossin al carrer i busquessin un lloc per passar-hi la nit. 
Pocs minuts després de l’atemptat, les xarxes es van començar a omplir de narradors anònims que explicaven en primera persona el que estava passant. També s’hi podien trobar diversos vídeos i fotografies de l’atemptat. 
 
A més, a Twitter es va obrir el perfil @NICEFINDPEOPLE per tal de buscar persones desaparegudes. Per la seva banda, Facebook va activar l’opció de safety chech, com ja ha fet en altres ocasions, i que permet a la gent informar els seus amics que es troben en bon estat. 
Una vegada passat el primer moment de pànic i desconcert, les xarxes socials van anar agrupant missatges de condol, de rebuig als atacs i d’indignació. Diverses fotografies amb els colors de la bandera francesa tenyien les xarxes sota les etiquetes #PrayForNice, #NiceAttack o #JeSuisNice.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT