PUBLICITAT

Ordino

Patrimoni refarà la coberta de Sant Corneli i Sant Cebrià

Les obres a l’església d’Ordino costaran entre 40.000 i 50.000€

Per EL PERIÒDIC

El campanar de l’església de Sant Corneli i Sant Cebrià d’Ordino que serà reconstruït.
El campanar de l’església de Sant Corneli i Sant Cebrià d’Ordino que serà reconstruït. | ANA/B.N.
patrimoni Cultural ha licitat les obres de reconstrucció de la coberta del campanar de l’església de Sant Corneli i Sant Cebrià d’Ordino, després de constatar el seu mal estat i el perill d’ensorrament que presenta. D’aquesta manera, i després de comprovar el perill d’ensorrament que presenta l’estructura, aquesta coberta es refarà en unes obres que començaran la pròxima tardor.

Tal com ha explicat a l’Agència ANA l’arquitecte del Departament de Patrimoni Cultural, Joan Bellera, es va fer un primer estudi de diagnosi que ja detectava que el deteriorament era irreversible i que no es podrien mantenir els materials, però es va encarregar un estudi extern per contrastar els resultats amb altres professionals, que també va determinar que la coberta i l’estructura de fusta de suport s’haurien de construir de nou. Les obres, que tindran un cost d’entre 40.000 i 50.000 euros, començaran al setembre i està previst que s’enllesteixin abans de Nadal.

La intenció era una altra / Malgrat que la intenció inicial era poder mantenir el màxim d’elements de l’estructura i d’aquesta manera només restaurar-los, finalment tant els tècnics de Patrimoni Cultural com un estudi extern han determinat que la situació és irreversible i que s’haurà de refer de nou, utilitzant, això sí, els mateixos materials per tal que el resultat final sigui el més similar possible a l’actual.

L’arquitecte de Patrimoni Cultural, Joan Bellera, ha explicat que l’obra, que ara s’ha licitat, es començarà cap al 15 de setembre i que està previst que s’allargui durant uns 3 mesos per tal que pugui quedar enllestida abans del Nadal. Tot i que no es podrà mantenir la coberta actual del campanar, Bellera ha explicat que tenien sospites que no es tracta de la coberta original del segle XVIII, quan es va construir l’església. Així, van enviar mostres al Museu d’Art i Ciència de Milà, que ha conclòs que es tracta d’una reconstrucció posterior, de principis o mitjans del segle XIX. Amb tot, Bellera ha lamentat que no es pugui conservar una estructura que igualment tenia una antiguitat important.
L’arquitecte també ha lamentat que no s’hagin pogut fer tasques de manteniment a l’estructura, per la seva dificultat d’accés, cosa que ha portat a aquesta situació irreversible. De fet, Bellera ha recordat que fa més de 10 anys que el Comú d’Ordino alerta del mal estat de la coberta i reclama solucions. L’estudi de diagnòstic ha tingut un cost d’uns 10.000 euros, mentre que les obres ascendiran entre els 40.000 i els 50.000 euros.

Aquesta intervenció se suma a la que recentment s’ha fet al campanar de l’església de Sant Julià de Lòria, on s’han fet operacions de manteniment de la coberta. També està previst que l’any vinent es duguin a terme obres de consolidació del campanar de Santa Eulàlia d’Encamp. Tot i això, la intervenció de l’església d’Ordino és la més rellevant que s’ha fet en matèria de monuments dels darrers anys, sobretot per la dificultat que comporta haver de refer l’estructura per tal que sigui el màxim de similar a l’actual. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT