PUBLICITAT

Andorra La Vella

La Batllia investiga els béns de l’expresident de Pescanova

La jutge té ordre d’embargar el patrimoni relacionat amb l’empresari o la família present a Andorra

Per EL PERIÒDIC

L’expresident de Pescanova està sent investigat juntament amb la seva família i l’excúpula de l’empresa.
L’expresident de Pescanova està sent investigat juntament amb la seva família i l’excúpula de l’empresa. | ÓSCAR VÁZQUEZ
A instància del jutge espanyol De la Mata, la seva homòloga andorrana Moreno Aguirre investigarà el patrimoni amb què l’expresident de Pescanova compta a Andorra. En cas que les perquisicions resultin en trobar patrimoni relacionat amb l’empresari, tot plegat serà embargat. La demanda s’ha de contextualitzar en el procediment obert a l’Estat veí per determinar la imbricació de Manuel Fernández de Sousa en la fallida de la societat que dirigia.
 
La magistrada María Angels Moreno Aguirre ha donat el vistiplau, segons informa el mitjà espanyol Faro de Vigo, a la comissió rogatòria internacional emesa pel jutge José de la Mata en el marc de la investigació amb què se cerca determinar si l’expresident de Pescanova, Manuel Fernández de Sousa, té béns a nivell nacional. Si és així, haurà de procedir al seu segrest. Així, Andorra investigarà comptes bancaris, productes financers i béns per determinar si algun té relació amb l’entorn de Sousa. Amb tot, es vol conèixer si s’ha efectuat alguna operació per ocultar patrimoni al Principat.
L’aute presentat pel jutge del país veí parla en els seus punts sobre dos suposats comptes bancaris oberts a Portugal des d’Andorra a través de la seva dona «poc després d’iniciar-se la causa» a l’Audiència Nacional.
 
Aquesta presumpta actuació portava la institució a imputar també la dona, acusada d’un suposat delicte d’alçament de béns o blanqueig de capitals. El seu marit està acusat del falsejament de comptes anuals així com de mentir a través d’informació econòmica, d’estafa, de falsetat en document mercantil, d’emprar informació rellevant, d’alçament de béns i, per últim, d’impedir a la CNMV  la seva tasca.
De la Mata, conegut per encarregar-se de casos com el de la trama del Partit Popular emmarcada en el dossier Gürtel o els procediments relacionats amb Jordi Pujol, Neymar i Bartomeu, entre d’altres també mediatitzats, ja va remetre aquesta comissió internacional el passat mes de febrer amb l’objectiu que Sousa respongui per la seva presumpta implicació en la caiguda de la multinacional. 
 
Accions i vehicles de segona mà / En fer-se pública aquesta comissió feta extensiva a l’estranger pel jutge de l’Audiència Nacional espanyola, l’expresident de Pescanova, tal com s’explica al diari gallec, va declarar a través del seu advocat tenir patrimoni a Andorra. Segons va manifestar, tot el que tenia al país on ara l’investigarà la jutge Moreno són accions, dos vehicles de segona mà i, finalment, un compte en què només hi ha ingressats 4.000 euros.
 
L’aute que De la Mata va fer extensiu ahir no únicament afecta al qui havia estat conductor de la societat pesquera sinó a la seva família: també serà investigat el patrimoni de l’esposa, Rosario Andrade i el nom dels seus fills, que per ara no haurien estat processats per part del jutge, que únicament sospita d’actuacions per part de la seva mare per amagar el capital que l’exdirigent de la societat pesquera hagi pogut intentar ocultar a través de les entitats bancàries andorranes. 
 
La comissió rogatòria que De la Mata va fer arribar al país i que la jutge Moreno Aguirre ha acceptat és el darrer dels seus passos en el procés d’investigació de la presumpta relació de Sousa amb la caiguda de l’empresa, fets pels que l’antic instructor Pablo Ruz va començar a investigar-lo el passat 2013. 
 
Bona part de la cúpula de l’antiga cúpula de l’empresa està implicada en aquest cas. Més d’una vintena d’exdirectius i alts càrrecs passaran pels jutjats entre els mesos de setembre i d’octubre per presentar les seves al·legacions contra les acusacions de Ruz i De la Mata. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT