PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Alcobé suggereix canvis a la llei per protegir més Andorra Telecom

El president del Consell d’Administració de la companyia anuncia modificacions legislatives

Per Esther Jover Martin

Una usuària intenta accedir a la xarxa d’internet sense èxit.
Una usuària intenta accedir a la xarxa d’internet sense èxit. | Maricel Blanch
Els greus atacs hackers que ha patit Andorra Telecom durant les últimes setmanes –susceptibles de repetir-se– han posat en alerta els màxims responsables de la companyia i el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, que alhora és el president del Consell d’Administració d’Andorra Telecom, va anunciar ahir «canvis legislatius per augmentar la protecció» de les telecomunicacions, segons va avançar la consellera general socialdemòcrata Rosa Gili. Gili és la presidenta de la Comissió Legislativa de Política Territorial i Urbanisme, davant de la qual va comparèixer Alcobé, a iniciativa pròpia, per parlar de les últimes incidències i, a més, parlar de temes legals. Per això, la seva intervenció es va fer a porta tancada. Amb tot, Gili va assegurar que l’explicació havia estat superficial ja que la proposta de modificació legislativa està a les beceroles.
 
Alcobé va demanar presentar-se davant els legisladors per aclarir els motius dels problemes que ha patit la xarxa de dades des de fa unes setmanes. Quant als atacs de pirates informàtics patits darrerament, l’últim i el més fort del 16 de juliol, el ministre va aclarir que vulneren la seguretat i operativitat d’Andorra Telecom mitjançant enviaments massius d’informació al servidor per saturar-lo. L’últim atac va assolir un pic de 40 gigabits per segon, quan la mitjana de tràfic nacional al Principat és d’entre 6,5 i 7 Gbs. Els ciberatacs soferts han anat augmentant de volum, des dels 3,2 Gbs fins als 40 Gbs. La presidenta de la Comissió Legislativa va explicar que el ministre va insinuar que «com més es parla dels atacs hackers, més vulnerables ens hi tornem». 
 
‘MEA CULPA’ / Els atacs hackers són totalment aliens a Andorra Telecom, i des de la companyia ja s’han vantat que la forta inversió realitzada en els escuts de seguretat ha evitat una catàstrofe nacional informàtica. En canvi, Alcobé va admetre la responsabilitat en l’avaria que el passat 20 de juny va perjudicar unes 700 empreses i més de 2.000 usuaris residencials. El total de les indemnitzacions pels talls en el servei d’Internet ascendeixen a 77.400 euros.
 
 El ministre va recordar als consellers generals que s’ha fet una aposta «valenta i atrevida» per orientar-se cap a la fibra, abans que Espanya i França. «Ser precursors ens ha perjudicat, perquè els països de l’entorn no tenien experiència», va puntualitzar Alcobé, segons paraules de Gili. El titular de Telecomunicacions va detallar les fases de desplegament de la fibra, que va comparar amb «un trasplanta
 
Alcobé va informar que s’invertirà en renovar el material perquè no es repeteixin avaries similars. 

Desplegaments d’un costós i eficaç escut de seguretat/ Els primers atacs pirates sense precedents que Andorra Telecom va patir a finals de juny va obligar la companyia a activar unes mesures de segures «excepcionals». El director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, va comparèixer per donar explicacions de la degradació del servei i va afirmar que els causants «són terroristes que només volen perjudicar». Nadal va admetre que el sistema de seguretat que s’ha hagut de posar en funcionament no s’havia hagut d’activar en cap moment des de la seva instal·lació, ja fa gairebé dos anys.

La inversió ha estat important: 800.000 euros en el software i 150.000 euros per tenir els escuts disponibles. Nadal va afegir que «encara mantindrem les mesures de seguretat durant unes setmanes i després baixarem els nivells, però sempre mantenint l’alerta». Nous atacs patits durant el juliol , cada vegada amb més intensitat, han obligat a mantenir activat i en alerta l’escut de seguretat de la companyia de telecomunicacions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT