PUBLICITAT

Encamp

El comú surt victoriós de la demanda de Ld’A+Independents

Els consellers de la minoria es posicionen contra les retribucions que perceben els Presidents de comissió

Per EL PERIÒDIC

Els consellers de la minoria Jordi Troguet i Maria Isabel Lafoz.
Els consellers de la minoria Jordi Troguet i Maria Isabel Lafoz. | TONY LARA
La Batllia ha resol a favor de la majoria del Comú d’Encamp la demanda que van interposar els consellers de Liberals+Independents on denunciaven que s’estava vulnerant el dret a la igualtat dels ciutadans per accedir a les funcions i càrrecs públics, fent referència especial a les retribucions que perceben els presidents de comissió del comú.
 
En l’aute de resolució, el Batlle creu que aquesta afirmació «no pot ser seriosament titllada de vulneradora del dret de permanència dels consellers en igualtat de condicions», afegint a més que la càrrega de treball d’un president «necessàriament ha de comportar una situació diferent de responsabilitat» i que la decisió del Comú s’ajusta a l’article 30 del Reglament d’organització i funcionament dels Comuns, segons informa l’ANA. 
 
L’aute –que és apel·lable al Tribunal Superior de Justícia d’Andorra–  imposa als consellers de la minoria Jordi Troguet i Maria Isabel Lafoz el pagament de la totalitat de les costes judicials causades. També destaca que «no es constata cap lesió al dret fonamental previst a la Constitució». 
 
Causa de la demanda / El Comú d’Encamp va decidir el passat 14 de gener assignar als presidents de comissió del Comú una retribució superior a la dels membres de les comissions consistents en 250 euros de suplement. En vista d’aquests fets, Troguet i Lafoz van comunicar el 7 de juliol que havien registrat una demanda a Batllia contra la decisió del Comú. 
 
Segons un comunicat de Liberals d’Andorra+Independents, la reclamació judicial es va fer per restaurar «els drets fonamentals dels consellers de la minoria» considerant que la remuneració establerta pel Comú d’Encamp no s’adiu amb l’article 25 de la Constitució que determina la igualtat de drets de tots els andorrans a l’hora d’accedir a les funcions i càrrecs públics. 
El text de la demanda també demanava la impugnació de la modificació del reglament d’organització i funcionament del Comú d’Encamp. 
 
Amb tot, el passat divendres la Batllia va emetre un aute en resposta a la demanda tramitada en «procediment urgent i preferent» pels consellers de la minoria encampadans. I en aquest cas, el Batlle ha resol a favor de l’equip de govern del Comú, en fons i forma. 
 
De fet, segons destaca l’ANA, l’aute és extremadament contundent en la qualificació que se’n fa de com es presenta la demanda i en alguns aspectes apunta a un excés en la valoració jurídica que se’n fa d’una qüestió de discussió política. En allò que refereix a la igualtat de drets dels andorrans que els consellers liberals encampadans van posar de manifest a la demanda, l’aute assenyala que la decisió del Comú de considerar que els consellers que són presidents de comissió tenen més càrrega de treball i unes taxes més complexes «no pot ser seriosament titllada de vulneradora del dret de permanència dels consellers en igualtat de condicions, ja que la diferenciació introduïda per la Corporació pública no tan sols és legítima sinó que es troba prevista a l’Ordinació».
 
L’aute també considera que els consellers poden perfectament i lliurement nomenar a un altre conseller sense que aquest sigui necessàriament de la formació política majoritària i que «aquesta circumstància no pot ser en cap cas tinguda com a contrària a la Constitució».
 
A més, recorda que «és l’essència mateixa de la democràcia, i més quan la diferència denunciada no representa una minva econòmica desproporcionada respecte dels consellers no presidents». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT