PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ADA demana més pedagogia contra la violència de gènere

El col·lectiu vol que el Ministeri d’Educació incorpori una assignatura de sensibilització / Les associacions destaquen que encara hi ha molts estereotips entre els adolescents

Per LÍDIA RAVENTÓS

Les associacions demanen més educació per prevenir la violència de gènere.
Les associacions demanen més educació per prevenir la violència de gènere. | EL PERIÒDIC
L’Associació de Dones d’Andorra (ADA) creu necessari que el Ministeri d’Educació incorpori una assignatura per sensibilitzar els joves –i de retruc tota la població– en contra de la violència de gènere. Així ho va exposar la seva presidenta, Montserrat Nazzaro, que assegura que els agressors són cada vegada més joves i que el problema recau en què «si l’agressió no és física, no són capaços d’identificar-la».

Des de l’ADA ja fa dos cursos que s’imparteixen xerrades a les escoles amb l’objectiu de desmentir tòpics i estereotips. Tal com va manifestar Nazzaro i en contra del que es podria esperar en ple segle XXI, «encara hi ha molts adolescents que no identifiquen la violència psicològica». Les conferències que duen a terme des de l’associació van dirigides a nois i noies d’entre 15 i 16 anys, aproximadament. Amb tot, són accions que desenvolupa el col·lectiu per iniciativa pròpia però que no estan incloses en cap pla educatiu del Principat.

Nazzaro insisteix en la importància de tractar el tema des dels centres educatius perquè «les lleis ajuden però el que cal és actuar amb la societat». «És la societat la que ha de canviar», remarca i recorda que la millor manera d’evitar els casos és prevenir a través de la sensibilització. Així mateix, apunta que la informació als joves és també molt important perquè la violència de gènere no sigui un tema tabú i les dones cada vegada més s’animin a denunciar els agressors.

Una idea que també comparteix la presidenta de l’associació Stop Violències, Vanessa M. Cortés, que destaca que «Andorra és un país on a les escoles no es fa gairebé res per tractar aquesta qüestió». I agrega que, a més de la sensibilització per la prevensió, també és important parlar-ne des de les escoles perquè «els fills de les dones que pateixen violència de gènere també estan violentats i acaben veient la violència com una cosa normal». M. Cortés considera que calen més actuacions des d’Educació i sentencia que «els directors d’escola estan més preocupats per la política que per l’educació».

Més detinguts que l’any passat/ En el que va d’any la Policia ja ha comptabilitzat 33 persones detingudes com a presumptes autors d’un delicte de maltractaments en l’àmbit domèstic –inclou també violència a familiars, no només a la parella. Aquesta xifra ha augmentat un 57% respecte el mateix període del passat 2015. D’aquests, la majoria (29) van estar relacionats amb la violència de gènere.

Aquest increment de detinguts pot ser, a parer de Nazzaro, per dues raons. La primera, i la més positiva, perquè els maltractaments a les dones estiguin deixant de ser un tema tabú i les dones cada vegada tinguin menys por de denunciar; o la segona, i menys esperançadora, perquè els casos de violència de gènere hagin pujat. Treure’n una conclusió, subratlla la presidenta de l’ADA, «és complicat sense un anàlisi sociològic més profund».

En aquest sentit, M. Cortés opina que «no hi ha estudis perquè no es vol conèixer més sobre la qüestió». «Preferim invertir els diners al circ perquè vinguin turistes i reactivar l’economia, que està bé, sempre i quan els residents d’aquí també estiguin bé», insisteix. La presidenta d’Stop Violències subjecta que «calen més serveis socials» i facilitar el procés de denuncia a les dones que es trobin en aquesta situació. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT