PUBLICITAT

Andorra La Vella

Andorra Telecom eliminarà el ‘roaming’ per als clients del país

La parapública treballa perquè els andorrans puguin tenir els mateixos serveis a Espanya / L’entitat preveu complir la fita a principis del proper any i es proposa no variar les tarifes

Per ESTEFANIA GRACIA

A la dreta, el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, i a l’esquerra, el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé.
A la dreta, el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, i a l’esquerra, el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé. | MARICEL BLANCH
Andorra Telecom es proposa eliminar el roaming a Espanya per als clients andorrans. Aquesta operació serà possible gràcies a la compra d’accions de MásMóvil que ha realitzat la parapública andorrana. L’entitat del país va tancar ahir una inversió de 10,5 milions d’euros que li permet tenir el control del 2,7% de l’operadora espanyola. 
 
Aquesta activitat no persegueix un fi econòmic, segons va destacar el director general de la parapública andorrana, Jordi Nadal. Doncs s’ha fet la compra d’accions en el marc de diversificació d’activitats que està seguint Andorra Telecom i amb el propòsit d’establir «sinergies en benefici de l’entitat i els ciutadans del país». Una de les primeres línies que es treballaran entre ambdues operadores serà l’eliminació del roaming. Es preveu que a principis del proper any aquesta fita pugui estar complida. 
 
En concret, Nadal va destacar que en un futur pròxim l’objectiu és que els andorrans puguin fer servir el mòbil a Espanya «com si estiguessin a Andorra», sense tarifes extres ni roaming. «Serà com si la cobertura que tenim actualment al Principat (Mobiland) estigués també disponible Espanya i no es quedés fora de servei al creuar la frontera», va afegir el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé. 
 
Una eliminació unilateral / En principi, aquesta desaparició del roaming serà unilateral. És a dir, només es farà per als andorrans que vagin a Espanya i no a l’inrevés, ja que segons va matisar Nadal, l’operadora del país veí «no té els mateixos interessos que nosaltres. Més de la meitat de la població d’Andorra baixa sovint a Espanya, però si es compta la població total d’espanyols que venen al país, el percentatge és molt més baix. Per tant, l’entitat espanyola té altres interessos que eliminar el roaming als ciutadans veïns que vinguin al Principat». 
 
L’eliminació del roaming es podrà fer de dues maneres. Nadal va assegurar que s’estudiaran les dues vies i que es mirarà d’implementar la més adient. Una de les opcions és crear una nova targeta d’Andorra Telecom (amb un número andorrà) amb la que els clients del país podran gaudir de cobertura normal a Espanya. 
 
Aquesta via permetria mantenir les tarifes actuals i els ciutadans que ho desitgessin tan sols haurien de tenir la nova targeta mantenint així els mateixos serveis i prestacions contractades. L’altra opció és que els ciutadans andorrans tinguessin un número espanyol i que la factura d’aquest es tramités a través d’Andorra Telecom. 
 
En tot cas, Nadal va puntualitzar que l’objectiu és treure el roaming sense tocar les tarifes i mantenint els forfaits de telecomunicacions que tenen actualment els clients. 
 
Call Center / Una altra de les línies de treball que vol seguir Andorra Telecom en col·laboració amb MásMóvil és l’aprofitament del Call Center que fa uns mesos es va inaugurar a la Massana. 
Nadal va destacar que es reforçarà aquest servei intentant que Andorra assumeixi un 8% de les trucades de l’operadora espanyola i les atengui des del Principat. El director general creu que aquesta operació és molt positiva, perquè tot i que som «petits en aquest mercat la política fiscal del país permet ser molt competitius en l’àmbit de Call Center». A més, el director general va matisar que aquesta activitat permetrà crear 100 llocs de treball al país. Amb dita operació es preveu tenir una facturació anual de quatre milions d’euros. 
 
Aquesta iniciativa, juntament amb la desaparició del roaming, són les dues branques «primordials» que treballarà aquest any Andorra Telecom. Tot i això, hi ha altres vies –com fer les factures de MásMóvil des d’Andorra o promoure els serveis Cloud i compartir la tecnologia central de compres– que la parapública també incentivarà. 
Amb totes aquestes sinergies Andorra Telecom preveu recaptar set milions d’euros a l’any durant un termini de cinc anys.
 
Inversió a MásMóvil / Nadal va puntualitzar que fa prop d’un any i mig que Andorra Telecom està buscant una operadora estrangera per fer aquestes operacions de col·laboració i diversificar la seva activitat. 
 
El president va matisar que després de valorar diverses entitats, finalment van decidir invertir en MásMóvil «perquè de les operadores més petites és la que més creixement ha tingut i la que ha mostrat un futur més positiu».
 
Precisament, MásMóvil va fer una ampliació de capital per valor de 159 milions d’euros amb el fi de comprar altres operadores com Yoigo i Pepephone. Gràcies a aquestes adquisicions MásMóvil ha esdevingut «el quart operador espanyol, amb 4,3 milions de clients, una quota del 10,5% del mercat mòbil residencial i una factura superior als 1.000 milions d’euros», segons va destacar Nadal. 
La compra d’accions es va tancar ahir i Andorra Telecom va aprofitar aquesta oportunitat per obrir el seu mercat amb una inversió de 10,5 milions. Tot i això, Nadal va destacar que en un principi es volia entrar a l’accionariat de MásMóvil amb 15 milions. «Però com hi havia altres empreses interessades i s’havien de repartir les accions al final no se’ns ha deixat invertir tota la quantitat i s’ha acabat fent una inversió inferior». Aquesta quantitat representa un 3,4% dels fons propis d’Andorra Telecom, que actualment són de 310 milions d’euros, i el 5,2% de la tresoreria de la parapública andorrana, que ascendeix als 202 milions. 
 
Quan es va presentar l’opció d’invertir en una operadora estrangera Andorra Telecom va destacar que en la transacció s’intentaria tenir «el control» de l’entitat forana. Tot i això, amb l’entrada a l’accionariat de MásMóvil en un 2,7% la parapública andorrana no té l’oportunitat d’entrar en el Consell d’Administració de l’operadora forana, malgrat que aquest era el desig. Vers dit fet Alcobé va destacar ahir que l’operació ha estat positiva i que tot i no poder tenir aquest control s’ha aconseguit fer sinergies importants, «i és que si no hi hagués hagut l’opció de fer-les la inversió no s’hauria fet». 

Dins de la legalitat / Nadal va voler destacar que la intenció d’invertir en un principi 15 milions d’euros en MásMóvil estava totalment dins de la legislació d’Andorra Telecom. 
 
La Llei 33/2014 de l’entitat estableix que la participació directa en societats a l’estranger està «limitada al 5% dels fons propis per participació d’Andorra Telecom fins a un límit del 15% total». «I si s’haguessin invertit els 15 milions s’hagués fet servir un 5% del fons, però com finalment s’han acabat invertint 10,5 encara estem en un percentatge més baix», va puntualitzar Nadal. 
 
Europa fora del roaming / A partir del 15 de juny del proper any els països de la Unió Europea (UE) hauran de desfer-se completament del roaming. Després de dita data les operadores europees no podran carregar cap tarifa extra als seus clients per realitzar trucades des d’altres països de la UE.
 
Tot i que el Principat no entra dins d’aquests requisits, Andorra Telecom ja va anunciar en diverses ocasions que el roaming al país aniria desapareixent i que haurien de buscar altres activitats i diversificar-se per suplir aquest vuit pressupostari. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT