PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els germans Casal reapareixen a l’SkyRace Comapedrosa

Tornen a la competició després d’haver renunciat per precaució als Campionats del Món de la Vall de Boí

Per JOAN JOSEP BLASCO

Marc Casal, en una de les ascensions de la Livigno SkyMarathon.
Marc Casal, en una de les ascensions de la Livigno SkyMarathon. | Livigno SkyMarathon
Les Skyrunner World Series tornen diumenge al Principat amb l’SkyRace Comapedrosa. Un bon grapat dels millors corredors del circuit mundial no es perdran l’esdeveniment, pensant en la classificació a la general. Qui no faltaran a la cita són Marc i Òscar Casal, que després de no participar per precaució la setmana passada als Campionats del Món de la Vall de Boí, tornen a competir amb ganes de realitzar un bon paper a la cursa de casa.
 
El primer tram de la temporada porta a que els dos corredors andorrans se situïn entre els millors del rànquing de la Copa del Món d’Skyrace. El Marc ocupa posicions de podi. És tercer amb 137 punts, només superat per l’italià Tadei Pivk amb 356 i el català Nil Cardona amb 147. Per la seva part, l’Òscar és sisè amb 115. Entre els dos germans només estan el suec André Jonsson (130) i l’espanyol Pablo Villa (118). Les diferències són mínimes, el que planteja la importància de cada cursa per aconseguir una bona quantitat de punts. Per aquest motiu els Casal van renunciar a la seva participació als Mundials. Estan centrats en la Copa del Món i en mantenir-se entre els destacats. La decisió que van prendre «era més per descansar i recuperar-se», afirma el Marc. Després de participar a la Dolomites SkyRace del passat 17 de juliol va patir llagues als peus i tenia els talons tocats per les baixades tècniques de Canazei. El seu germà, amb una fissura en una costella, també va renunciar a participar-hi als Mundials.
 
Des de que van tornar d’Itàlia, en els entrenaments «he estat vigilant molt en el que són els impactes, per a que les llagues no es facin més grans», però fora d’aquest aspecte, físicament «les sensacions són bones, no em trobo gens cansat». Mantenir el rànquing que té actualment a la classificació ho veu complicat, però a mida que es vagi completant el calendari s’anirà veient com queden les places. La intenció és la de continuar la línia de progressió actual: «Hem de ser realistes. Si sóc el tercer del món en les proves SkyRace és només de manera provisional. A mida que es vagin realitzant curses segurament aniré cap enrera a la classificació. No m’obsessiono a mantenir la posició a la general i només penso en seguir millorant. Si això ve acompanyat d’una bona classificació en cada cursa, molt millor». A totes les carreres que ha disputat aquesta temporada ha aconseguit rebaixar cronos, i sempre ha estat al 10% o menys en percentatge respecte al primer.
 
Cartell de luxe / L’SkyRace Comapedrosa compta amb un recorregut de 21 quilòmetres i 2.280 metres de desnivell. També es disputarà diumenge l’SkyRace Arinsal, de 15 km i 1.145 m. A la cursa llarga serà on estigui tot l’elenc de corredors destacats del panorama internacional. Hi serà el campió de l’any passat, Pere Aurell; i el del 2014, Brice Delsouiller. També destaca al cartell Tom Owens, subcampió del món d’SkyMarathon; Manuel Merillas, actual campió d’Espanya de curses per muntanya i quart al Mundials; i Artiz Egea, Pere Rullan, Ondrej Fejfar, Marc Pinsach, Alfredo Gil, Iván Ortiz, Jan Margarit, Hassan Ait Chou, i Pablo Villa. En categoria femenina sobresurt Oihana Kortazar, guanyadora el 2015 i vencedora de les Sky Series de les Skyrunner National Series Spain, Andorra & Portugal. També hi seran presents Paula Cabrerizo, Victòria Wilkinson, Ekaterina Mityaev, Rosa Valls, Sheila Avilés, Marta Molist, Ragna Debats, Mercedes Arcos, Aitziber Ibarbia, Zuriñe Frutos, Maria Zorroza i Anne-Cécile Delchini.
 
«Hi ha un molt bon nivell de corredors», assegura Marc Casal, que espera «una cursa bastant tècnica. No és molt ràpida. És a casa, la coneixem, i confio en treure un bon resultat». Igual que el seu germà, recuperat de la fissura a la costella. L’Òscar considera que per tenir una bona actuació «a part de pujar bé, on es guanyarà força temps serà a les baixades». Competir al Principat, en principi, és una avantatge. «Feia molt temps que la Copa del Món no venia a Andorra i motiva molt realitzar una cursa a casa. Et treu un viatge i hores d’avió i cotxe, que sempre passa factura amb el temps. Tinc moltes ganes de fer-ho bé, però a vegades pot ser contraproduent el fet de córrer a casa, però s’ha de conviure amb aquestes ganes de la millor manera possible, per a que no t’afecti negativament».
 
Per als corredors que ocupen les primeres places del rànquing cada prova és vital. «La classificació encara canviarà molt. El més important és sumar punts i que aquí a Andorra siguin el màxim possible. Hi haurà grans corredors i serà complicat, però s’intentarà», assegura l’Òscar, que per les diferències que hi ha fa que «tot estigui molt ajustat. A la general, acabar la temporada fent un top 10 per a mi seria tot un èxit. Hem de ser realistes perquè en aquest esport cada vegada hi ha més nivell». A més dels germans Casal, en la representació andorrana també hi seran Lluís Sanvicente, Robert Adran, Albert Cabanes, Sintu Vives, Gerard de la Pena, Mario Abad, Dani Rozados, Mario Rui Menier, José Rocha, Francisco José Alberola, Marta Gómez i Susana Fernandes. A l’SkyRace Arinsal, competiran Guillem Casals, Julia Garriga, Josep Agramunt i Joan Manel Valls.
 
Recorreguts amb diferents nivells de dificultat a la Travessa Ordino-la Massana
 
El 7 d’agost se celebrarà la quinzena edició de la Travessa Ordino-la Massana, que comptarà amb tres recorreguts amb diferent nivell de dificultat per abarcar tots els tipus de públic. En la confecció dels traçats s’ha tingut en compte passar per indrets de les dues parròquies que no són coneguts per a molts. El circuit de major distància és puntuable per a la Multisegur Copa d’Andorra. Consta de 22 quilòmetres, pujarà des d’Ordino cap al Coll de les Cases i el refugi de l’Angonella, per tornar a Ordino passant per Llorts i les Planes de Sornàs. L’itinerari mitjà és de de 12,5 km i surt d’Ordino per anar al Coll de les Cases, baixarà cap a la Cortinada per tornar altra vegada a Ordino també passant per les Planes de Sornàs. El recorregut de caràcter familiar, de 5 km, transcorre pels voltants del bosc de Segudet. Gaspar Pellicer, director tècnic de la travessa, destaca que han buscat «itineraris que siguin agradables i competitius». El preu de la inscripció és de disset euros, i gratuït per als menors de dotze anys.
PUBLICITAT
PUBLICITAT