PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Martí deixa pel pròxim Govern la pujada de cotitzacions de la CASS

El cap de l’Executiu assegura que la reforma del model sanitari no comportarà retallades pels ciutadans

Per LÍDIA RAVENTÓS

El cap de Govern, Toni Martí, parla amb la consellera general del PS, Rosa Gili, durant el tradicional ball de Santa Anna, ahir.
El cap de Govern, Toni Martí, parla amb la consellera general del PS, Rosa Gili, durant el tradicional ball de Santa Anna, ahir. | ANA / C.G.
El cap de Govern, Toni Martí, va assegurar ahir que en el que queda de legislatura l’Executiu no tornarà a pujar les cotitzacions a la Caixa Andorra de la Seguretat Social (CASS). Tot i que en diverses ocasions tant Martí com el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, han declarat que la despesa sanitària s’haurà «d’assumir» ja sigui amb el copagament, amb els recursos de l’Estat o bé amb l’increment de les cotitzacions, el màxim representant de l’Executiu va exposar que «el Govern que m’ha tocat encapçalar ja ha fet la pujada de les cotitzacions pertinents i per tant, al llarg d’aquesta legislatura no hi ha intenció de pujar-les més».

Amb tot, Martí va recordar en declaracions ahir al tradicional ball de Santa Anna que «vam votar tots [els grups parlamentaris] conjuntament que les reserves havien de ser com a mínim entorn dels 20 milions per garantir el sistema a llarg termini». I va afegir que «si al final s’acaben esgotant, independentment de la reforma sanitària que ha de posar un fre a les despeses, hi haurà un moment, quan la conjuntura econòmica sigui bona, que hi haurà un augment de les cotitzacions». En tot cas però, va insistir en què «en aquesta legislatura no està previst».

Pel que fa a la reforma sanitària que el ministre de Salut va presentar dilluns davant de la Comissió Legislativa de Salut i Medi Ambient, el líder demòcrata es va mostrar convençut que el canvi de model aturarà la línia ascendent del dèficit sanitari. «Com a mínim el que farem és controlar aquest dèficit i que no pengi cada vegada més a nivell percentual sobre els ingressos d’Estat», va remarcar. I a més, va subjectar que la millora no comportarà retallades pels ciutadans. «No hi haurà retallades, sinó un fre dins de la racionalitat», va aclarir. I va insistir en què «el que ara toca és tirar endavant aquest model, aquest plantejament global no de retallar, sinó a través de les bones pràctiques».

Martí insta a presentar alternatives/ Toni Martí també va aprofitar per respondre les crítiques que els grups de l’oposició van fer dilluns en considerar que la compareixença del ministre Álvarez sobre les línies del nou model sanitari van ser poc concretes i els va convidar a presentar un pla global alternatiu. A parer del cap de l’Executiu, «el que no s’hi val és dir que no ha estat concret quan encara ha estat molt més inconcret fer totes aquestes manifestacions sense presentar un pla alternatiu». I va recalcar que «en política quan es té un pla és un pla criticable, però per criticar-lo has de tenir un pla alternatiu».

El responsable del Govern va manifestar que, malgrat les crítiques, «em quedo amb els comentaris que són positius i que volen analitzar el document» perquè, al seu entendre, «la crítica per la crítica no ens fa avançar gaire».

Acord d’associació amb la UE/ Sobre la situació del pacte d’Estat per negociar un acord d’associació amb la Unió Europea (UE), Martí va reiterar que «no entenc a SDP». I va explicar que «SDP em dedica cada dimarts un article per justificar el perquè van marxar». «Jo li puc assegurar que si vol justificar entorn de coses que no són veritat, allà ells», va respondre assegurant que la informació s’ha fet arribar. I es va recolzar amb el Partit Socialdemòcrata (PS) que «diu que l’informació està passant i que no hi ha motiu per abandonar el pacte d’Estat». «uns es queden i els altres se’n van», va concloure. 

L'Executiu estudia eliminar l'IGI reduït de forma progressiva

El cap de Govern, Toni Martí, va informar ahir que l’Executiu està estudiant si finalment l’eliminació de l’IGI reduït –que passarà del 2,5% al 4,5%– es farà de forma progressiva tal com havien demanat alguns actors del sector de l’esquí. «Veurem si s’aplica amb mesures transitòries o no», va declarar durant el tradicional ball de Santa Anna. Sigui com sigui, Martí va apuntar que «mai a ningú li agrada pagar i mai és el moment». 
 
El demòcrata va explicar que «parlarem amb els actors implicats» però va comunicar que el Govern està analitzant la possibilitat que la supressió entri dins la llei del pressupost del 2017. De ser així, significaria que l’any que ve ja no existiria l’IGI del 2,5%. 
 
Així mateix, el màxim responsable de l’Executiu va manifestar que «no la vam encertar» amb l’aplicació de l’IGI reduït perquè «quan estem parlant d’un IGI al torn del 4,5%, no hi ha marge». El líder del Govern va considerar que aquest impost reduït només té una finalitat quan s’està entorn d’un 20%. 
Per tot, el cap de l’Executiu va exposar que vol equiparar la mesura i que tothom treballi amb l’IGI general. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT