PUBLICITAT

Andorra la Vella

Cinca matisa que la dimissió de Casals ha estat per «cansament»

La decisió no es farà efectiva fins que el ministre de Salut hagi conformat el nou organigrama

Per ESTEFANIA GRACIA

El director del departament de Salut, Josep Casals.
El director del departament de Salut, Josep Casals. | ALEX LARA
El ministre portaveu, Jordi Cinca, va matisar ahir que –segons el seu coneixement– el director del departament de Salut, Josep Casals, ha decidit presentar la dimissió per «cansament i esgotament». En cap cas ho ha fet per «divergències» amb la conducció i execució de la reforma sanitària, «almenys així es denota en la carta que ha tramés Casals al ministre de Salut, Carles Alvarez Marfany». 
 
Cinca va destacar que fa anys que Casals «té aquesta responsabilitat [ser director del departament de Salut], de fet, ha merescut la confiança de diversos ministres i fins i tot amb diversos colors polítics. Per tant, és una persona que ha estat al front d’un ministeri molt complex i de molta responsabilitat». Cinca va assegurar que el Ministeri de Salut encara té molts reptes per afrontar, «i davant d’aquests i de tota la trajectòria que ja porten, l’esgotament de  Casals és clar».
 
Cinca va matisar que la dimissió no es farà efectiva «fins d’aquí a unes setmanes, quan Alvarez prengui les mesures pertinents de reestructuració dins del ministeri». Tot i això, «no oblidem que Casals té una plaça amb propietat, és cap d’àrea, i això vol dir que al deixar de ser director recuperà dita plaça i una sèrie d’ímpetus dins del ministeri». 
 
Unes línies ja traçades / Cinca també va puntualitzar que no és massa lògic pensar que Casals ha presentat la dimissió per divergències amb la reforma sanitària o l’equip, ja que la línia de reforma «que està culminant actualment el ministre de Salut és fruit d’una línia que ha anat madurant i que ha estat evolucionant al llarg de tota la legislació passada, on el director del departament de Salut hi ha anat participant. Per tant, si Casals tingués discrepàncies amb aquestes línies, el neguit ja hauria aflorat fa molt temps». Senzillament, «Casals ha cregut que ara, davant del gruix de la reforma sanitària que es presenta, era el moment de fer un pas enrere». 
 
Cinca va destacar que tot i que durant els darrers cinc anys ja s’han anat presentant algunes de les línies sanitàries a seguir, ara és quan la reforma adquireix tota la «força» i cal estar «amb tot, tenir vitalitat i tirar endavant amb dedicació». 
 
Afectació de la dimissió / Cinca també va remarcar que dita dimissió «no afectarà en res als objectius que va presentar dilluns el ministre de Salut. Aquests van quedar perfectament definits durant la compareixença». A més, Cinca també va reafirmar que el Govern té la voluntat de culminar la reforma sanitària «amb un pacte d’Estat». 
 
Successor / El ministre portaveu va destacar que Alvarez ja està treballant en la recerca del successor de Casals. Per ara, però, «no ens ha avançat qui serà el nou director o d’on provindrà». Tot i això, ara ve un temps de reestructuració, «Casals estava en una posició significativa, i qui fins ara era cap d’àrea tindrà també un moviment,per tant, ara cal encaixar de nou els llocs». 
 
Grups parlamentaris / La consellera general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Sílvia Bonet, va matisar ahir que el partit respecta «que el ministre de Salut pugui buscar-se les seves persones de confiança per treballar un projecte com és la reforma sanitària. I és cert que Casals havia estat molt de temps en el ministeri i probablement és una de les persones més coneixedores de les diferents accions que es volen implantar». Bonet també va destacar que Casals «coneix tot el contingut de la reforma i és una pena no aprofitar els recursos d’aquestes persones, però si ha sigut voluntat pròpia de Casals, evidentment, a aquí no hi ha res a dir». 
 
Vers la possibilitat que amb la dimissió s’endarrereixi la reforma sanitària –un fet que Cinca ja va assegurar que no serà així– Bonet va destacar que s’espera que els terminis siguin els mateixos, doncs «el ministre ha format un equip per liderar la reforma i jo vull creure que com aquest ja està consolidat la reforma seguirà endavant segons el previst. La mesura requereix seriositat i confiem en què es farà així». D’altra banda, la consellera general de Demòcrates per Andorra (DA), Meritxell Mateu, va remarcar que Casals «haurà tingut les seves raons per dimitir, de totes maneres, no marxa, perquè ara serà cap d’àrea i continuarà estant dins de l’àmbit de salut i continuarà tenint responsabilitats, per tant, no crec que variïn molt les coses». 
 
Mateu tampoc creu que la dimissió afecti als terminis de la reforma, «jo crec que el ministre s’està fent un equip. I és tot un encert que aquest equip sigui transversal, perquè fins ara això no s’havia fet mai». Amb transversal, Mateu fa referència a «les tres potes del sistema: SAAS, CASS i ministeri. I això és molt positiu (que hi hagi sinergies entre aquests tres estaments) perquè s’acaba així amb l’enfrontament i el joc que hi havia fins ara entre les entitats». 
 
Liberals d’Andorra no va voler fer declaracions en relació a la dimissió, ja que va destacar que al no tenir informació concreta sobre els fets no és possible posicionar-se. El Partit Socialdemòcrata (PS) va trametre una resposta similar, doncs la consellera general del partit, Rosa Gili, va matisar que en relació a la dimissió «no en sabem gran cosa, el que hem vist a la premsa, i amb això és difícil posicionar-se i saber quins problemes hi ha hagut». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT