PUBLICITAT

Andorra la Vella

Campionat Nacional amb cartell d’alta volada

La primera edició de la competició compta amb medallistes mundials i paralímpics

Per JOAN JOSEP BLASCO

Fernàndez i De Jesús, a la presentació.
Fernàndez i De Jesús, a la presentació. | J.J.B.
La Federació Andorrana d’Esports Adaptats (Fadea) organitza per primera vegada el Campionat d’Andorra de ciclisme adaptat. En l’estrena de l’esdeveniment es presenta un cartell de participants superior al que es podia esperar en un inici a nivell quantitatiu i sobretot qualitatiu, amb medallistes mundials i olímpics.
 
Aquest cap de setmana es disputen dues proves, amb disset corredors en les modalitats de tricicle, tàndems i handbike. Dissabte es disputa la contrarellotge AnyósPark Túnels dels 2 Valires, mentre que diumenge és el torn d’una cronoescalada a Naturlandia. El que més sobta als organitzadors és el cartell de participants que hi haurà, entre els quals els espanyols Ignacio Ávila, campió del món de tàndem i que estarà als Jocs Paralímpics de Rio de Janeiro; i Sergio Garrote subcampió del món; i la britànica Karen Darke, medalla de plata a Londres 2012. La participació «ens ha sorprès i està molt per damunt de les nostres expectatives», admet Carlos de Jesús, director tècnic de la Fadea. Per part andorrana hi haurà en handbike Xavi Fernàdez, Albert Llovera, Òscar Lanza i Miquel Llongueras; i en tàndem Noèlia Guillermo, Jordi Casellas i Jordi March. «El nivell que ha adquirit la prova és bastant elevat», assegura Fernàndez.
 
La prova del túnel, nocturna, començarà a les 22.00 hores, amb un recorregut de 13,5 quilòmetres. És una cursa atractiva perquè «no coneixem dins el ciclisme adaptat una prova d’aquestes característiques», afirma De Jesús. Els mateixos corredors van demanar que es disputés una segona carrera i per aquest motiu es va crear la de Naturlandia, que comença a les 9.00 h a la cota 1.600 i finalitza a la de 2.000, amb un traçat de 8,4 km. «A Espanya no trobem moltes proves així», amb una pujada constant amb un desnivell de 5%. Per la resposta assolida, l’organització del campionat «ens ha sorprès i està molt per damunt de les nostres expectatives», però és una continuïtat dels diferents esdeveniments que s’han realitzat fins ara, ja que «sempre que hem fet alguna cosa a Andorra la gent ha volgut venir». La federació té bastant avançat organitzar una prova de tir amb arc per a invidents i es planteja també fer-ne una de natació.
 
Jocs Paralímpics / El Comitè Paralímpic Andorrà celebra quinze anys i per commemorar-ho estrena nou logotip, amb la figura d’un isard. A Rio no hi haurà cap representant, al contrari de les darreres edicions tant en els Jocs d’estiu com d’hivern. «Pel que demanaven a nivell esportiu haguéssim anat molt justos», assegura Fernàndez, que per l’experiència que té valora que «hi ha gent molt preparada» i no es podia arribar al nivell. De cara al futur, «si tenim previst anar a uns propers Jocs s’hauria de treballar al màxim a dos o tres anys vista». Als últims temps està centrat en la handbike, però de cara al 2018 a la Paralimpíada de Pyeongchang (Corea del Sud) podria plantejar-se tornar a esquiar: «Es pot treballar per fer compatible les dues modalitats».
PUBLICITAT
PUBLICITAT