PUBLICITAT

Santa Coloma

Els psicòlegs, sorpresos per l’anunci que entraran per la CASS

El col·lectiu està obert a parlar de les condicions

Per ESTHER JOVER MARTIN

Edifici de la CASS a Andorra la Vella.
Edifici de la CASS a Andorra la Vella. | TONY LARA
No s’ho esperaven. Després d’anys de batalla, el ministre de Salut, Carles Àlvarez Marfany, ha anunciat davant de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient que el col·lectiu de psicòlegs formarà part de la cartera de serveis de la CASS. Els professionals de la psicologia han rebut l’anunci amb alegria continguda: «Estem molt contents i satisfets, però amb moltes reserves», ha manifestat el president del Col·legi de Psicòlegs, Òscar Fernàndez. «La primera impressió ha estat molt positiva perquè al final veiem que tothom està d’acord que els psicòlegs hem d’estar dins de la cartera de serveis, és de sentit comú, però falta definir com», va afegir.
 
La decisió d’Àlvarez ha agafat desprevingut el col·lectiu: «Hem fet moltes reunions prèvies, coneixen els nostres posicionaments i saben que estem disposats a parlar, a estudiar les alternatives que ens vulguin plantejar, però no en aquest moment. De fet, l’anunci ens ha agafat per sorpresa però, com sempre, estem disposats a seure i a parlar».
 
En la reforma sanitària que ara lidera Álvarez Marfany, «s’està parlant de definir la cartera de serveis, quins criteris s’aplicaran per incorporar nous professionals i quins actes seran subvencionats o no per la CASS, incògnites que ara mateix no sabem com es definiran», va argumentar Fernández. Els psicòlegs encara desconeixen amb quins criteris se’ls afegirà a la política de reemborsaments. 
Amb tot, el titular de Salut ha advertit que no es cobriran els tractaments «amb poca evidència científica». El president va matisar que «imagino que no parlava dels psicòlegs. Quan vam presentar al·legacions al Pla Nacional de Salut vam presentar suport científic a les teràpies dels psicòlegs, per aportar evidències que una teràpia comporta una millora en la simptomatologia o la causa».
 
De fet, els psicòlegs també esperen que es redacti la llei que reguli la seva professió, per combatre l’intrusisme «de persones que no estan formades com a psicòlegs i que fan psicològiques i coaching, que moltes vegades es ven com a ajuda psicològica, i és una realitat contra la que és difícil lluitar», va subratllar el president del Col·legi. A més, el col·lectiu també té una competència insalvable: la del sector públic. Quan entrin per la CASS, ja no seran competència. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT