PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Parvovirus felí ha provocat la mort massiva de cadells de gats

L’Hospital Món Veterinari ha identificat la soca que ha afectat els felins no vacunats

Per E. J. M.

Dos gatets en una colònia de felins.
Dos gatets en una colònia de felins. | Tony Lara
Ja es coneix què va provocar la mort massiva, fa unes setmanes, de desenes de gatets de poques setmanes: el Parvocirus felí, també anomenat virus de la Panleucopènia felina o virus del Distemper felí. El Servei de Medicina Interna de l’Hospital Món Veterinari, juntament amb el servei de genètica molecular del Laboratori de Referència Veterinària IDEXX, ha identificat el patogen que ha matat els felins, segons ha informat el doctor Jordi Giné, veterinari del centre.
L’especialista en medicina animal ha explicat a EL PERIÒDIC que «el darrer brot virulent que va afectar a cadellades felines  de carrer va provocar una inusual i elevada mortalitat degut, principalment, a un quadre clínic terminal de tipus neurològic, associat als ja característics quadres digestius i d’immunodepressió que, de per si, provoca el Parvovirus felí». 
 
Giné ha afegit que «la majoria de gatets morts analitzats presentaven una lesió anomenada hipoplàsia cerebel·losa. El fet que apareguessin aquestes lesions neurològiques implicaria que el virus va infectar les mares durant els últims dies de l’embaràs, i aquestes ho van transmetre als fetus abans de néixer». 
 
No es transmet a humans / El veterinari ha subratllat que «les vacunes que actualment s’administren als gats casolans (vacuna trivalent) també conferirien protecció davant aquesta soca. El problema, per tant, apareixeria en aquells gats que no s’han vacunat mai». Giné va insistir que els gats adults no vacunats passarien la malaltia de forma gairebé subclínica però podrien transmetre-la als fetus durant l’embaràs. Els gatets de fins a 12 mesos d’edat no vacunats, també estarien en greu perill de contraure la malaltia».
 
Amb tot, «per tranquil·litzar la població en general i als amants dels gats en particular, en cap cas, estem davant d’una zoonosi transmissible, és a dir, els humans no contrauen el virus encara que hagin estat en contacte amb un cadell malalt per Parvovirus felí».
 
Sense adopcions temporals / L’associació de protecció dels animals Laika va anunciar, a finals del mes de juny, que havia aturat temporalment l’adopció de gats de curta edat ja que un virus molt virulent ja n’havia matat «entre 20 i 30», va explicar el president de l’entitat, Josep Mas. 
 
Durant la primavera, Laika acostuma a recollir les cadellades de gats del carrer però s’ha trobat que un virus «molt fort» i gens habitual «els mata en dos o tres dies». «Els veterinaris estan molt sorpresos, i tots estem desbordats», va confessar aleshores.
 
Els símptomes que patien els gatets eren diarrea, vòmits, febre, apatia, manca de gana... Els felins de menys de tres mesos no tenen desenvolupat el sistema immunològic i el virus els pot matar fàcilment. Laika els va atendre per intentar tirar-los endavant, i va continuar demanat cases d’acollida per a gats amb bona salut. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT