PUBLICITAT

Lleida

UP denuncia amb imatges i informes els atacs dels voltors

L’organització agrària exigeix que es reconeguin els fets

Per EL PERIÒDIC

Josep Carles Vicente (UP), durant la roda de premsa.
Josep Carles Vicente (UP), durant la roda de premsa. | EL PERIÒDIC
unió de Pagesos reclama al Departament de Territori i Sostenibilitat més suport als ramaders afectats per atacs de fauna salvatge protegida –sobretot voltors i ós– al bestiar en zones de muntanya. L’organització agrària exigeix que es reconeguin els atacs de què són víctimes animals vius i lamenta l’»opacitat» i la «manca de transparència» de l’administració catalana en aquest sentit. També li demana més mesures preventives i un major acompanyament als ramaders afectats, i defensa la necessitat d’indemnitzar-los «com caldria». 
 
Des d’Unió de Pagesos insten els ramaders a denunciar els atacs ja que molts han deixat de fer-ho en sentir-se «qüestionats i maltractats» amb l’objectiu que quedi palesa l’existència dels atacs. Per justificar les reivindicacions, l’organització agrària ha difós el vídeo d’un nou atac, en aquest cas a un vedell viu a Llessuí (Pallars Sobirà). 
 
Unió de Pagesos va presentar ahir a Lleida un seguit de propostes que en els pròxims dies farà arribar a Territori i Sostenibilitat amb l’objectiu de fer front als danys que la «sobrepoblació creixent» de fauna protegida provoca als ramaders i de fer compatible la preservació de la biodiversitat amb l’activitat agrícola i ramadera a es zones de muntanya. En primer lloc, l’organització agrària considera «indispensable» que s’avaluï la població actual de voltors per poder analitzar la capacitat del medi de mantenir-los de forma sostenible sense perjudicar el bestiar domèstic i, si cal, demana que es prenguin les mesures necessàries per reduir-ne la població o per evitar que segueixi augmentant. Pel que fa a l’ós, UP defensa que no s’alliberin més exemplars fins que no se n’estableixi la població màxima «que pot conviure de manera compatible amb la ramaderia del Pirineu», segons ha exposat el responsable d’organització d’UP, Carlos Vicente. Unió de Pagesos també insta Territori i Sostenibilitat a reforçar les mesures preventives per evitar nous atacs com ara que els Agents Rurals intensifiquin la vigilància a les zones amb risc d’atacs i, si convé, que els foragitin.
 
En el cas de l’ós, UP considera que cal que les mesures preventives contra els atacs que hi ha per al sector oví, es facin extensives al bestiar equí i boví, donat que ja han començat a patir atacs. A més, Unió de Pagesos també proposa que s’habilitin mesures de suport als ramaders per a la reagrupació dels ramats dispersats i de foment per a la contractació de l’assegurança a tercers dels gossos de vigilància o per a les instal·lacions de tancament del bestiar.
 
Pel que fa a la compensació dels danys, Unió de Pagesos considera «imprescindible» que es modifiqui el Decret 176/2007 per tal d’incloure una simplificació dels procediments, per garantir que siguin veterinaris els professionals que realitzen els peritatges, i per incorporar com a danys indemnitzables la reparació d’estructures malmeses (tancats i filats elèctrics) i els efectes a posteriori dels atacs de femelles que deixen de criar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT