PUBLICITAT

Lleida

El programa de cribratge detecta 55 càncers de mama

12.479 dones de la RS Lleida s’han realitzat una mamografia

Per EL PERIÒDIC

Una mamografia.
Una mamografia. | EL PERIÒDIC
El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama (PDPCM) va ajudar a detectar de manera precoç un total de 55 càncers a la Regió Sanitària (RS) Lleida durant el passat any. Es tracta d’un programa inclòs al Pla director d’oncologia i una de les línies estratègiques d’actuació del Pla de Salut territorial de Lleida, dins el projecte de potenciar els programes de promoció de la salut i prevenció de les malalties. 
 
Un total de 15.394 dones d’entre 50 i 69 anys sense patologia mamària de la RS Lleida van ser convidades al PDPCM el 2015; d’aquestes, 12.479 es van realitzar una mamografia de cribratge, el que representa el 81,06% del total de convidades a la prova.
 
L’any passat, de les 12.479 dones participants, el 15,42% ho van fer per primera vegada (cribratge de prevalença); d’aquestes, 114 (el 5,93% de participants) es van reconvocar per fer-se estudis addicionals. El 84,58% restant són dones que havien participat en el PDPCM en més d’una ocasió (cribratge d’incidència); d’aquestes, 241 dones es van fer estudis addicionals, el 2,38% de les dones de segon cribratge. 
 
A més, 447 dones citades el 2014 es van reconvocar durant el 2015 a fer-se una nova mamografia, als 6 o 12 mesos de la darrera, per tal de fer seguiment d’alguna lesió.
L’interval de temps entre la realització de la mamografia i l’entrega de resultat ha estat d’una mitjana de 6 dies. El Pla director d’oncologia recomana que els resultats s’entreguin abans de 15 dies: en el PDPCM, el 98,22% de les mamografies fetes s’ha fet complint aquesta premissa.
 
Diagnòstics / El 10,91% dels càncers diagnosticats (6) són carcinomes in situ, és a dir, neoplàsies que es desenvolupen dins dels conductes mamaris i, per tant, no envaeixen la resta del pit. El 89,09% restant (49) són càncers invasius.
 
El PDPCM a la RS Lleida compta amb dues Unitats Radiològiques de Cribratge (URC) diferenciades pel seu àmbit d’actuació geogràfica: una a la Clínica de Ponent i la Unitat Mòbil. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT