PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El ministeri diu ser «conscient» de l’alt cost dels edificis d’ús turístic

Nadal creu que els afectats seran una vintena i que en alguns casos serà una reconversió «impossible»

Per EL PERIÒDIC

El cap d’Àrea de Planificació turística i econòmica, Sergi Nadal.
El cap d’Àrea de Planificació turística i econòmica, Sergi Nadal. | TONY LARA
El cap d’Àrea de Planificació turística i econòmica, Sergi Nadal, va respondre ahir als neguits de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics en relació al projecte de llei general de l’allotjament turístic assegurant que al mes de juny el Ministeri es va reunir amb tot el sector per explicar com quedava el redactat final i quines aportacions s’havien tingut en compte i quines no. Amb tot, Nadal va assegurar que des del ministeri s’és «conscient» de la forta inversió que suposarà fer el canvi d’habittatge a ús turístic.

Nadal va explicar a l’Agència ANA que, en el cas dels immobles amb més del 75% dels habitatges d’ús turístic, s’ha mantingut l’obligació de fer el canvi d’ús de l’edifici –de residencial a turístic– per buscar la màxima igualtat de condicions en relació amb les altres tipologies d’allotjaments. Així, es calcula que hi ha actualment una vintena d’edificis que s’hauran d’adaptar a la normativa d’ús turístic, i Nadal va reconèixer que això requerirà una forta inversió. No obstant, va apuntar que els propietaris també poden optar per reduir el nombre d’apartaments dedicats a ús turístic per tal de no sobrepassar el 75%.

«Som conscients que la inversió per fer el canvi d’ús és molt costosa», va reconèixer Nadal, de manera que al proper pla Renova es destinarà una partida per ajudar aquest sector. De fet, aquests edificis que passaran d’ús residencial a ús turístic, que es calculen en una vintena, hauran de complir amb la normativa vigent en matèria industrial, de risc contra incendi, d’eficiència energètica i d’accessibilitat. Alguns d’aquests immobles són nous i per tant no els serà tan difícil adaptar-se, però per als edificis de més antiguitat «pot ser molt costós o fins i tot impossible». Per això, Nadal recorda que es pot optar per reduir el nombre de pisos dedicats a aquest ús, de manera que estiguin per sota del 75%, tot i que admet que això suposa rebaixar el negoci.

Ahir, la presidenta de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics, Valérie Lackner, va lamentar que el Govern no els hagi fet arribar el redactat final del projecte de llei de l’allotjament turístic i que no s’hagin inclòs els seus suggeriments. Nadal, per la seva part, va assegurar que es va fer una reunió amb tot el sector al juny per informar de quines aportacions s’havien tingut en compte i quines no. El representant de Turisme també va informar que el text es farà arribar a les associacions un cop s’admeti a tràmit parlamentari i estigui a disposició dels consellers generals, i va afegir que la llei s’ha presentat a l’agost «no amb l’objectiu de no fer soroll, perquè ja fa temps que es parla d’aquesta qüestió», sinó per tal que els parlamentaris la puguin treballar coincidint amb l’inici del nou període de sessions. Així, el projecte de llei es farà arribar al sector coincidint amb la seva admissió a tràmit, prevista per a la primera setmana de setembre.

Dels suggeriments aportats per l’AEAT, Nadal assegura que alguns s’han recollit a la llei, com ara la demanda que pogués actuar contra l’intrusisme, que s’ha fet establint l’obligatorietat del registre de tots els allotjaments. A més, també s’han simplificat les exigències en matèria d’accessibilitat, de manera que els edificis de fins a 10 apartaments no hauran de complir amb aquesta normativa. D’altra banda, el Govern també ha donat resposta a la demanda del sector de regular per la via reglamentària i no per llei tot el relatiu a les condicions de contractació.

En canvi, el que no s’ha tingut en compte és la petició de l’AEAT de suprimir l’article que obliga als edificis amb més d’un 75% d’apartaments dedicats a turisme a canviar el seu ús de residencial a turístic. El motiu del Ministeri és el de buscar la màxima equitat possible entre totes les tipologies d’allotjaments, és a dir, que tant els apartaments turístics com els habitatges d’ús turístic hagin de complir la mateixa normativa.
Aquesta obligació afecta els immobles de més de 10 pisos, i Nadal destaca que s’ha afegit una disposició addicional per la qual els actuals edificis que tinguin més d’un 75% d’apartaments turístics hauran de canviar d’ús però no caldrà que destinin la totalitat dels pisos a aquest ús, a diferència dels que es creïn a partir de l’entrada en vigor de la llei. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT