PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El juliol ha estat càlid i sec a la meitat sud del Principat

El setè mes de l’any, segons recull el Cenma, ha tingut menys pluges menys del que és habitual

Per EL PERIÒDIC

Mapa de la temperatura.
Mapa de la temperatura. | CENMA-IEA
El Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma) va publicar ahir les dades climàtiques corresponents al juliol, a les quals destaca la calor superior a la mitjana de l’època, sobretot a la meitat sud del país, on va ploure per sota del que és habitual. Fins el dia 8, la falca anticiclònica de les Açores aportava flux de vent del nord que va afavorir les petites tempestes, encara que restringides, però només al nord. 
El 7 a la nit, però, van arribar uns nuclis tempestuosos que van créixer al sud de Catalunya i van afectar amb més intensitat el sud, i 10, el pas d’un front fred en alçada va fer augmentar la inestabilitat a partir del migdia i va provocar fortes tempestes al nord. 
 
Per sobre dels 30 graus des del 13 / A partir de llavors, i segons recull l’Agència ANA citant el Cenma, un centre d’altes pressions es va escindir de l’anticicló de les Açores enviant vent del nord que va fer baixar notablement les temperatures i va arribar al seu mínim el dia 13. Aquest mateix centre d’altes pressions es va continuar movent cap a l’est, fet que va provocar vents sud i va fer pujar les temperatures per sobre dels 30 graus a bona part del Principat. Seguidament, va tornar la falca anticiclònica fins al 28 deixant unes temperatures més suaus i algunes tempestes de tarda. El dia 30, un nou moviment de l’anticicló va deixar pas a una massa d’aire càlida del nord d’Àfrica que anava acompanyada de pols en suspensió, però l’endemà l’anticicló es va tornar a situar més a l’est, enviant un aire més fresc provinent del nord d’Europa.
 
Dos graus més dels habituals / Així, la temperatura mitjana del mes passat va ser uns 2 graus més alta dels habituals al fons de les valls, mentre que a l’alta muntanya ha estat propera a la normal per a l’època de l’any. L’anomalia positiva de temperatures als fons de les valls ha estat més notable amb les màximes que amb les mínimes, fet que es pot relacionar amb l’efecte de les illes de calor urbanes. 
 
35,5 graus de màxima / Al llarg del mes hi ha hagut dos augments de temperatures, així com tres descensos que han fet suavitzar la sensació de calor. El primer màxim de la temperatura es va registrar el dia 19, amb 34 graus de màxima al Roc de Sant Pere i 35,5 a la Borda Vidal; el segon el dia 30, quan es van registrar 34,5 de màxima al Roc de Sant Pere i 35 a la Borda Vidal. Va ser aquest dia quan es van registrar les temperatures més altes del que es porta d’estiu a gairebé totes les estacions del Principat.
 
Comparat amb el juliol de l’any passat, a banda de que no s’ha arribat a registrar valors tan alts, la principal diferència és que la calor no ha estat persistent. Tot i així, a les estacions de la central hidroelèctrica de FEDA i Engolasters s’ha situat dins dels deu juliols més càlids des del 1950. En aquest sentit, a l’estació de la presa de Ransol s’ha registrat el 12è juliol més càlid amb una temperatura mitjana de 15,97º graus, quan la mitjana és de 14,64; a Engolasters ha estat el 9è més càlid amb 18,24 graus de mitjana, mentre que la mitjana és de 17, i a la central hidroelèctrica de FEDA, on la mitjana és de 18,45, ha estat el 8è més càlid amb 20,16 de mitjana.
 
El primer descens de temperatures, i el més fort, va tenir lloc entre els dies 13 i 15. Aquest últim dia es van registrar 2,9 sota zero de temperatura mínima a l’estació d’Envalira –2.513 metres i 3,9 sota zero a l’estació de les Fonts d’Arinsal –2.681. El segon descens es va produir entre els dies 22 i 25. Encara que el descens no va ser tan marcat com l’anterior, es va arribar a 1,3 graus de mínima a l’estació de les Fonts d’Arinsal.
 
Precipitacions / Pel que fa a les precipitacions, val a dir que les tempestes han afectat més la meitat nord d’Andorra. Al sud del país només s’han registrat quatre dies de precipitació, mentre que al nord se n’han registrat onze. Al sud, la tempesta que va deixar una quantitat de precipitació mes important va ser la del dia 7 a la nit, quan es van recollir 19,3 mil·límetres a l’estació de la Borda Vidal, dels quals 15,2 van caure en només 30 minuts. Aquest mateix dia només es van recollir 8,8 milímetres a Envalira. Al nord, cal destacar la tempesta del dia 10, quan es van recollir 57 milímetres a l’estació de Sorteny. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT