PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Teixidó i els Casal completaran el calendari per assegurar el podi

Participaran a les proves que queden per seguir augmentant les seves puntuacions a la general

Per JOAN JOSEP BLASCO

Ferran Teixidó, en plena ascensió en una prova d’aquesta temporada.
Ferran Teixidó, en plena ascensió en una prova d’aquesta temporada. | Ian Corless
Aquesta és una temporada on els corredors nacionals són autèntics protagonistes de la Copa del Món. Els tres integrants de l’equip nacional es troben en posicions de podi. Ferran Teixidó és líder del circuit de curses verticals, mentre que Òscar i Marc Casal són segon i tercer, respectivament, de les SkyRace. Tots ells completaran el calendari per obtenir el màxim de punts per poder mantenir o millorar els llocs de privilegi que actualment ocupen.
 
Les curses es van completant i els andorrans segueixen comandant les classificacions. Teixidó és líder amb 287 punts, seguit pels italians Philip Goetsch (200) i Marco Moletto (180). Per la seva part Òscar Casal és segon amb 187 i el seu germà Marc tercer amb 181. El líder destacat és l’italià Tadei Pivk amb 356. Per darrera els del Principat es troba l’espanyol Pablo Villa (171). Des de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) destaquen el mèrit que té el que estan aconseguint. «Sorpresos no és la paraula exacta. Estem entusiasmats dels resultats que estan tenint. Són una realitat i demostren el seu nivell esportiu, que és gràcies a la seva constància», destaca el director tècnic de l’ens, Carlo Ferrari.
 
L’aposta ha estat participar en totes les curses puntuables i es mantindrà fins a final de temporada. Els Casal prendran part el 20 d’agost a la Matterhorn Ultraks 46K, a Zermatt (Suïssa). El 3 de setembre ho faran a la The Rut 28K, als Estats Units. Un dia abans Teixidó participarà a la vertical de la mateixa prova, la Lone Peak. Tots tres seran a la darrera cita de la temporada, a Limone Sul Garda. El resultat obtingut a la prova italiana tindrà un valor del 20% superior al que és habitual. Teixidó serà el 14 d’octubre a la Grèste de la Mughéra i l’endemà els Casal a la Limone Extrem SkyRace. A més del rendiment mostrat pels andorrans en cadascuna de les curses de la temporada, el secret es troba en participar en totes, el que permet tenir més oportunitats i descartar els pitjors resultats, ja que es tenen en compte els quatre millors.
 
«Aquest any hem apostat per la carta de la regularitat. Valorem que val la pena que facin tot el calendari. Altres esportistes no participen en totes i ho estem aprofitant», subratlla Ferrari, que com els mateixos atletes és conscient que hi ha proves, com són les de la Xina o els Estats Units, on hi ha molts corredors que no s’hi desplacen, pel que prendre-hi part és «una bona oportunitat per sumar punts». Ocupant les places del rànquing mundial en la que es troben, la intenció de la federació no és altra que donar totes les eines als esportistes, ja que el moment com el que es troben actualment «són ocasions úniques a la vida. Per a Andorra tenir-los allí al davant amb opcions de ser campions o ocupar posició de podi final és un somni. I volem que sigui una realitat».
 
Especialització exitosa / La Copa del Món compta amb diferents tipus de proves, amb característiques i distàncies distintes. Centrar-se en una  única disciplina comporta preparar-se per a només un tipus de prova, que permet especialitzar-se i preparar-se només en una direcció. És el cas dels andorrans, que acumulen anys realitzant curses de muntanya. «No són novells. Porten ja vàries temporades lluitant a aquest nivell. Això ajuda i molt i els permet solucionar petits detalls tant en la preparació com a les curses». Especialitzar-se permet «sobretot preparar-se millor en tots els sentits, com tenir descans, perquè la màquina no dóna per a més».
Però no només des de la federació es tenen en compte els resultats, sinó les diferències existents amb els cronos que obtenen els guanyadors de cada prova. «Tots tres estan aconseguint molts bons percentatges», i en el cas de Teixidó «és superestret». La motivació i la il·lusió que estan demostrant és una altra de les claus. Ferrari destaca la seriositat que demostren a l’hora de competir i entrenar-se: «Estan gaudint aquest esport i això es nota. Perquè comporta molts sacrificis, t’has de concentrar i perfeccionar-ho tot, ja pot ser en el tema alimentari com en el físic o tècnic».
 
El handicap que sempre hi ha hagut al Principat és que els corredors de muntanya no són atletes professionals, com sí que succeeix en altres països, i més en un esport que cada cop compta amb més suport de les marques. «Tots els nostres esportistes són amateurs. No es guanyen la vida corrent i inverteixen molt temps en la seva preparació. No només és la competició, sinó que hi ha molt entrenament al darrera» per arribar on són quan estan a punt de concloure la temporada. I precisament el sacrifici que realitzen és el que Ferrari li agradaria que es tingués en compte a Andorra: «Els corredors d’elit són molt reconeguts als seus països. Aquí potser no tenen prou reconeixement».
 
La FAM espera que els resultats de l’equip nacional serveixin per motivar als joves
 
L’equip nacional comtpa amb només tres components, xifra força inferior al nombre de membres que havia tingut en anys anteriors.  Per fomentar la base la FAM treballa amb un grup de joves per a que en unes temporades els puguin prendre el relleu. I precisament els rànquings que estan obtenint a la Copa del Món són amb els que esperen que els serveixi com a element motivador per seguir progressant a les curses de muntanya. «Estic convençut que els resultats donaran confiança als joves que és possible. El fet que Andorra sigui petit sembla que la Copa del Món quedi molt lluny, però és qüestió de creure-hi, com està passant aquesta temporada», assenyala Ferrari. L’ens treballa amb els clubs amb aquests joves, que acostumen a compaginar les curses i l’esquí de muntanya. Ferrari valora que s’han de centrar en una disciplina: «L’important és que estiguin a un bon nivell i que busquin el que més els agrada, sense carregar-los massa de competicions. Han de tenir un objectiu principal per seguir progressant». Són joves que «ens agradaria que vagin entrant a l’equip i que en uns anys puguin substituir, com és normal per edat, als components de l’actual conjunt sènior».
PUBLICITAT
PUBLICITAT