PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

30 detinguts durant la campanya d’estiu de controls d’alcoholèmia

Els tests preventius arbitraris han tingut lloc entre el 18 de juliol i el 14 d’agost

Per Esther Jover Martín

Un agent de policia realitza un control d’alcoholèmia a un conductor.
Un agent de policia realitza un control d’alcoholèmia a un conductor. | El Periòdic
Un total de 30 persones han estat detingudes durant la campanya de  controls preventius d’alcoholèmia que ha realitzat el Cos de Policia entre el 18 de juliol a les set del matí fins al 14 d’agost a les set de la tarda. La campanya es va organitzar per provocar «un efecte preventiu i dissuasiu» i «evitar les conductes de risc que posen en perill als usuaris de la xarxa viària i, augmentar la seguretat dels mateixos», segons va informar la Policia.
 
Les quatre setmanes de campanya s’han saldat amb 30 detencions: la primera setmana, set; la segona, set; la tercera, 12, i la quarta i darrera, quatre. El rècord d’alcoholèmia el té un andorrà de 28 anys que va donar un resultat positiu d’1,97 g/l (grams d’alcohol per litre de sang). La taxa més baixa ha estat de 0,84 g/l. De les 30 persones detingudes, 29 ho han estat per conduir sota els efectes de l’alcohol i només una –un jove de 19 anys– ho va ser per circular sota l’efecte de les drogues.
 
Durant aquest període també hi ha hagut més detencions per conduir en estat d’embriaguesa o havent consumit estupefaents, però en aquest balanç només s’especifiquen les relacionades amb la campanya de prevenció. La Policia informa setmanalment a la seva pàgina web de les detencions que realitza i per quins motius. En aquest cas, tots ho han estat per delictes contra la seguretat col·lectiva.
 
Límit i sancions / L’article 124 de la Llei del Codi de Circulació indica que, en un test d’alcoholèmia, les sancions administratives s’apliquen als conductors professionals amb un resultat positiu d’entre 0,2 g/l i 0,5 g/l, i a la resta de conductors entre 0,5 g/l i 0,8 g/l. La multa és de 150,25 euros i, a més, també es pot suspendre un permís de conduir per una durada màxima d’un mes.
 
Quant a la responsabilitat penal, l’article 268 del Codi Penal fixa en delicte les taxes d’alcoholèmia en un grau superior a 0,5 g/l de sang per als conductors professionals i una taxa superior a 0,8 g/l per als no professionals. En aquests casos, la Policia detindrà els conductors que superin aquests límits i a tots aquells que refusin de sotmetre’s a la prova d’alcoholèmia.
 
Les condemnes que s’apliquen en aquests casos són les següents: per als conductors professionals, pena de presó fins a dos anys i privació del permís de conduir fins a quatre anys –el Tribunal també pot imposar la pena d’inhabilitació per a exercici de l’ofici o el càrrec fins a quatre anys–; per als conductors no professionals, pena de presó fins a un any o arrest, i privació del permís de conduir fins a tres anys, i per al refús de sotmetre’s a la prova de control d’alcoholèmia, pena de privació del permís de conduir fins a tres anys, i fins a quatre anys per als conductors professionals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT