PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els comerços del Fener Boulevard demanen més atenció al comú

Les botigues afirmen que des que l’avinguda Meritxell és per a vianants tenen menys clients / Els venedors de la zona reclamen millores en el mobiliari, la senyalització i la il·luminació

Per LÍDIA RAVENTÓS

El carrer Maria Pla d’Andorra la Vella sense cap vianant, diumenge a la tarda.
El carrer Maria Pla d’Andorra la Vella sense cap vianant, diumenge a la tarda. | MARICEL BLANCH
Els comerciants del Fener Boulevard, situat al carrer Maria Pla d’Andorra la Vella, consideren que el tancament al trànsit de l’avinguda Meritxell els ha perjudicat i demanen al comú de la capital que els ajudi a fer més visible el barri. En un escrit firmat per diversos establiments de la zona comercial, fan palès el seu malestar i «la sensació d’impotència davant l’abandó que patim per part del comú». Segons exposen en el comunicat, la majoria de visitants es concentren a l’avinguda Meritxell «quedant els carrers adjacents com a zones fantasmals». La qual cosa, asseguren, «no passava abans de fer aquesta zona tan sols per a vianants». 
 
En aquest sentit, alguns dels comerciants apunten la possibilitat de fer també per a vianants el carrer paral·lel a l’avinguda Meritxell. El responsable de la botiga Clarks, Enric Martí, destaca que «sempre té més tirada una zona tancada al trànsit» malgrat que avança que «mobilitat ja ens va dir que era impossible».  També des de la botiga Luo Men’s Wear i Patxoca Nens coincideix en la idea que estendre la part per a vianants fins el carrer Maria Pla seria positiu per la zona. «Tot se centra a l’avinguda Meritxell i nosaltres quedem més apartats. Tota la vida està allà», afirma Clàudia Niubó de  la botiga Patxoca Nens.
 
Per la seva banda, l’encarregat de l’establiment Glob, Xavier Boixader, quantifica la pèrdua de clientela en un 15% menys que l’agost de l’any passat. I ho atribueix, en part, al tancament de l’avinguda principal d’Andorra la Vella. «La gent segueix baixant des de Carlemany i no passa pels carrers de darrera», agrega.
 
Per millorar aquesta problemàtica, proposen a la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, i el seu equip «buscar alternatives que ens ajudin a m’invar aquest efecte negatiu». «Ens calen altres incentius en contrapartida a aquesta decisió [el tancament al trànsit de l’avinguda Meritxell]», insisteix Enric Martí. Entre les propostes, fan especial incís en la necessitat de posar indicacions «per crear un circuit que inclogui els carrers adjacents», així com que es faci més ressò dels aparcaments públics del voltant. També consideren que cal més il·luminació, papereres i bancs, «coses bàsiques que per a nosaltres resulten vitals». 
 
Sobre aquestes demandes, el responsable de la botiga Clarks explica que «vam fer una reunió on vam demanar bancs, jardineres, cendres i un arc d’entrada per senyalitzar la zona però tot s’ha quedat allà». «Se’ns va dir que es faria però de moment no s’ha fet res», afegeix. 
 
El grup de comerços que signen el text, opinen que es tracta d’una zona que disposa «d’un gran espai i voreres amples» i, per tant, «un lloc idoni per a actes i activitats que donessin vida als comerços d’aquesta oblidada zona». «Tenim prou espai per fer espectacles i així també es repartiria més la gent», remarca Claudia Niubó. 
 
Els botiguers recorden que «moltes han estat les sol·licituds, entrevistes, peticions i promeses electorals fins al moment però sense respostes concretes que donin solució a la nostra difícil situació». Al seu entendre, mereixen una resposta ràpida per part de la corporació de la capital «després d’anys de peticions i espera» que els «compensi per l’enorme esforç» que els suposa «mantenir l’esperança que tots teníem en aquest bonic, atractiu i cèntric Boulevard de botigues».

Disconformitat amb l’impost d’activitats comercials

Un grup de comerciants del Fener Boulevard considera «injust» que els establiments «situats en segona línia» paguin la mateixa taxa per l’impost de radicació d’activitats comercials que els que estan situats a l’avinguda Meritxell. I amb l’objectiu de fer arribar el seu malestar al Comú d’Andorra la Vella, estan debatent la possibilitat de presentar una queixa escrita a la corporació. 
 
Segons manifesta Xavier Boixader, responsable de la botiga Glob, «fent l’avinguda Meritxell per a vianants canvien els condicionants també relacionats amb les obligacions tributàries». El mateix opina Enric Martí, de l’establiment Clarks, que declara que «no és el mateix pagar en una zona situada a la segona línia que en una zona per a vianants. Ens cal una imposició més baixa». En el mateix sentit s’expressa Clàudia Niubó de la botiga Patxoca Nens, que apunta que «no és just que tots paguem impostos i que només uns en puguin gaudir». 
 
De fet, el reglament de creació d’empreses i constitució de societats publicat per la Cambra de Comerç recull que «els comuns graven aquesta activitat tenint en compte el tipus d’activitat, la localització del negoci i la superfície de l’establiment». H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT