PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Menys pluges, més calor

El segle XXII la temperatura podria augmentar cinc graus i les precipitacions disminuir fins un 15%

Per Lídia Raventós

Mapa mundi del canvi en precipitacions per a finals del segle XXI.
Mapa mundi del canvi en precipitacions per a finals del segle XXI. | El Periòdic
El director de l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA), Marc Pons, va posar de manifest que a curt termini (període 2021-2050) la temperatura mitjana anual d’Andorra s’incrementarà entre un 1,3 i un 1,7 graus centígrads respecte el període comprès entre 1975-2005 (període de referència). A mitjà termini (entre 2041-2070) es preveu que l’augment sigui d’entre 1,7 i 3 graus centígrads i gairebé cinc graus més que actualment pel que fa al període 2071-2100. Al mateix temps, Pons va explicar que, quant a les precipitacions, es projecta una disminució del 3% del total anual a curt termini respecte el mateix període, d’entre un 2% i un 5% menys a mitjà termini (2041-2070) i fins a un 15% inferior de cara el segle vinent. Tot plegat provocaria un descens de les nevades al Principat que afectaria tant a la seva distribució, com a l’estacionalitat i als gruixos.
 
Així ho va exposar l’investigador durant la seva conferència en el marc de la 29a Diada d’Andorra a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), celebrada dissabte a Prada de Conflent que enguany s’emmarcava sota el tema de debat El canvi climàtic i Andorra i on també va posar en relleu que aquesta tendència a la baixa de les pluges al Principat estaran especialment marcades els mesos d’estiu. Sobretot, va detallar, a llarg termini, quan la disminució podria arribar fins a un 27%. Els mesos d’estiu també aniran acompanyats  d’un creixement progressiu dels dies anormalment càlid i de més onades de calor.
 
En canvi, en estacions com l’hivern o la tardor els canvis pel que fa a les precipitacions no seran tan significatius, oscil·lant entre increments i disminucions del +4% i el -8%. El que sí que disminuiran però, seran el nombre de dies anormalment fresds i els dies gèlids. 
D’altra banda, el director de l’OBSA va apuntar que no s’observa una variació significativa de les precipitacions intenses. 
 
La sostenibilitat de l’aigua a Andorra/ Marc Pons i la geòloga i investigadora de l’OBSA, Cristina Pesado, van explicar també la importància de la sostenibilitat de l’aigua per Andorra enfront el canvi climàtic. Segons els dos experts, l’aigua gaudeix al Principat «d’un estat de salut remarcable tant pel que fa a la seva qualitat com disponibilitat». No obstant, van remarcar que el canvi climàtic i la influència d’un model socioeconòmic, amb un pes molt important del turisme basat en un ús intensiu de l’aigua, «podria posar en risc la futura sostenibilitat del recurs hídric».
 
Així, els experts consideren que a banda d’analitzar com el clima pot afectar aquest recurs també és clau «caracteritzar l’evolució de la demanda» així com també els factors socioeconòmics que generen pressions sobre el recurs per poder dissenyar polítiques adequades a la gestió de l’aigua i estratègies d’adaptació al canvi climàtic.

La població, preocupada pel canvi climàtic a Andorra

El responsable del Servei Meteorològic d’Andorra, Antoni Molné, va donar a conèixer la percepció que té la ciutadania sobre el canvi climàtic a la 29a Diada Andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE). Segons els resultats d’una enquesta en la qual van participar 758 persones, la major part de la població –un 75%– afirma que el canvi climàtic pot afectar Andorra i un 41% assenyala que l’afectació es pot produir en l’activitat econòmica, laboral i en un descens del turisme
.
De la mateixa enquesta es desprèn que gairebé la meitat –concretament un 49%– exposa que estaven «poc o gens informats de les causes del canvi climàtic» mentre que un altre 52% manifestava aquesta poca informació pel que fa a les conseqüències d’aquest canvi climàtic. 
Quant a les accions per fer front a aquest canvi en el clima que es poden impulsar des d’Andorra, els enquestats diuen, en un 46%, que es pot potenciar i utilitzar més el transport públic, anar a peu o en bicicleta; un 33% diu que es poden aplicar mesures per reduir el consum d’energia i un 32% que es poden reduir residus i potenciar la recollida selectiva i el reciclatge. També s’esmenten mesures com reduir el consum d’aigua (13%), fer campanyes d’informació (5%) o comprar productes de temporada i produïts localment (4%).
 
Un 47% relaciona el canvi climàtic amb els gasos que provoquen la contaminació atmosfèrica i l’efecte hivernacle; un 41% amb la pujada de les temperatures; un 14% amb el desglaç dels pols o la reducció del gel dels glacials i un 10% amb un augment de fenòmens extrems com tempestes i inundacions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT