PUBLICITAT

Puigcerdà vol recuperar els túnels com a atractiu turístic

El ple ha declarat el pou de glaç Bé Cultural d’Interès Local

La torre del llac a Puigcerdà.
La torre del llac a Puigcerdà.
L’ajuntament de Puigcerdà vol recuperar els túnels subterranis que hi ha sota la vila i que connectaven el centre del municipi amb l’exterior de la muralla. Aquesta sèrie de túnels permetien que quan la vila era assetjada la gent pogués entrar i sortir.
Per començar el consistori ha recuperat la galeria subterrània de la plaça de l’ajuntament que acaba en el Pou de Glaç o Ull de Basilisc. El ple municipal ha declarat aquesta galeria i el Pou de Glaç Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i els ha inclòs en el Catàleg de Patrimoni Cultural de Catalunya. L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha manifestat que «la declaració s’ha fet amb un doble objectiu, per una banda donar millor protecció i assegurar-ne el futur, i per altra, poder concórrer a subvencions per rehabilitar-lo en les quals es necessita tenir aquesta declaració de BCIL».

recuperar tota la xarxa / Piñeira ha explicat que la intenció del consistori és arribar a recuperar tota la xarxa de túnels subterranis que hi ha a la vila. Per ara, assenyala Piñeira, «s’han fet dues fases de rehabilitació del primer dels túnels». L’alcalde ha indicat que en aquestes dues primeres fases s’han fet tots els elements d’actuació arqueològica, seguretat, il·luminació, reforç estructural i acondicionament per a què sigui visitable. Piñeira ha apuntat que «durant la tardor d’aquest any es realitzarà la tercera i definitiva fase que ja el deixarà totalment visitable».
El regidor d’Urbanisme, Obres i Habitatge de Puigcerdà, Pere Valiente, ha detallat que la tercera fase de recuperació del túnel i el Pou de Glaç consistirà en la museïtzació de l’espai, la cartelleria i un audiovisual. Aquesta última fase suposarà una inversió de 15.000 euros dels quals 10.000 els aportarà la Diputació de Girona.
El conjunt subterrani que s’ha recuperat i s’espera que sigui visitable l’any que ve, el formen un túnel d’uns 30 metres, l’entrada del qual és a la façana de Ponent de la plaça de l’ajuntament, i una sala de 24 metres quadrats. Els historiadors encarregats del projecte han calculat l’existència d’una vintena de túnels al subsòl de Puigcerdà.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT