PUBLICITAT

Higini Cierco: "No vaig denunciar per por"

"El millor és fer-ho, no fer-ho és probablement la destrucció. Per què? Perquè tenen mitjans, perquè és la Policia i perquè això funciona així"

| MARICEL BLANCH
Els màxim accionista de BPA relata a la batlle Canòlich Mingorance com van anar les pressions de la Policia espanyola i per què al final van accabr cedint a les pressions i les amenaces. El diari digital El Español publica les declaracions i els audio on es pot escoltar a Higini Cierco. La primera destinatària de les recomanacions de la Policia española va ser una responsable de Banca Privada d'Andorra (BPA) i l'objectiu era  pressionar-la perquè des de l'entitat financera facilitessin dades bancàries que poguessin incriminar dirigents polítics catalans. Ho publica El Espanyol, que recull en un audio la declaracíó d’Higini Cierco a la Batllia.
 
 
 
"El marit de la senyora Rosa Castelló, secretària del consell d'Administració del banc, va respondre una trucada que li va dir: 'digues-li a la teva dona que baixi al bar, esperi que vingui un senyor amb un telèfon i contesteu la trucada’. A l'altre costat de la línia estava Bonifacio Díaz, que era l'anterior persona que havia ostentat el càrrec d'agregat d'Interior de l'ambaixada d'Andorra, el famós Boni, com li diuen aquí a Andorra". Aquest cap policial va dir a la treballadora del BPA: "digues-li a Joan Pau (conseller delegat del banc) que el que li diguin per telèfon, l'accepti. Si no, el banc morirà".
 

Segons la declaració a la qual ha tingut accés íntegrament El Español, Cierco va involucrar almenys a quatre funcionaris del Ministeri de l'Interior del Govern d'Espanya: Marcelino Martín Blas (qui s'amagava sota la identitat de Félix), el llavors director adjunt operatiu , Eugenio Pino; l'agregat d'Interior a l'ambaixada d'Espanya a Andorrra, Celestino Barroso, i al seu antecessor en aquest càrrec, Bonifacio Díaz. Sempre segons la seva versió, buscaven dades bancàries que poguessin comprometre a Jordi Pujol, Artur Mas o Oriol Junqueras i les seves respectives famílies. La narració va incloure la confessió que van acabar cedint i aportant dades dels comptes dels Pujol.
 
"Si no ens dones els documents, en 15 dies intervé el FinCEN". Aquesta amenaça la va realitzar l'any 2014 el llavors responsable d'Assumptes Interns, Marcelino Martín Martín Blas, a l'ex conseller delegat del BPA d'Andorra al hall de l'Hotel Villamagna de Madrid. FinCEN són les sigles del Financial Crimes Enforcement Network, organisme depenent del Departament del Tresor dels EUA, que va obrir una investigació al voltant del BPA. Allò va ser el punt de partida per a la intervenció de l'entitat per blanqueig, que va acabar materialitzant el Govern
 
Cierco va ser citat a declarar per la investigació d'aquesta intervenció. La compareixença va durar 36 minuts, però més de la meitat el va destinar a relatar la manera en què la Policia espanyola es va acostar a ells per extorsionar i amenaçar-los. Segons el relat que recull el mitjà español, tot va començar al maig del 2014 quan Celestino Barroso, llavors agregat d'Interior a l'Ambaixada d'Espanya a Andorra, va telefonar al seu despatx per demanar-li una trobada amb "urgència". "Jo no el coneixia", va aclarir Cierco, que va precisar que el va rebre a la porta del seu lloc de treball, però ni tan sols van pujar al seu despatx. "No cal pujar perquè és un moment el que et comentaré", li va dir Barroso.

El missatge del representant d'Interior al Principat va ser el següent: "Seria convenient que parlessis amb una persona de Madrid per al tema del banc". Cierco va assegurar que es va quedar "perplex". "En cas contrari, el banc morirà" li va insistir Barroso en diverses ocasions. El màxim accionista de BPA li va recordar que en aquest moment Banco Madrid (adquirida per l'entitat andorrana) estava sent sotmès a una inspecció pel Seplabc (Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals). "Jo et torno a demanar que parlis amb unes persones que estan a Madrid o en cas contrari el banc morirà i els americans estan al corrent i saben com fer-ho".
Cierco va explicar a la batlle que va derivar a l'agregat d'Interior al llavors conseller delegat del banc, Joan Pau Miquel, a qui li van transmetre el mateix missatge. No obstant això, l'assetjament de la Policia espanyola -sempre segons la versió de Cierco- no va acabar aquí: també hi va haver trucades a familiars.
Finalment, la persona que es va desplaçar a Madrid va ser Miquel amb l'única referència que es posaria en contacte amb ell una persona anomenada “Félix”. Van quedar al hall de l'Hotel Villamagna i el tal Fèlix, "va resultar ser Marcelino Martín Blas, cap d'Afers Interns de la Policia Nacional espanyola". "Jo sé que ells tenen diverses reunions a Madrid amb Marcelino Martín Blas i altres policies que no sé qui són", va afegir Cierco.
"Marcelino Martín Blas li demana tres coses: si tenen comptes de Mas o de la família Mas, de Junqueras o la seva família o de Pujol i la seva família", ha prosseguit Cierco en la seva narració en què va admetre en seu judicial que Miquel "lliura a Marcelino Martín Blas el que vostès coneixen com el pantallazo d‘El Mundo' en el qual apareix el nom de la mare (de Jordi Pujol) i dos fills, que van posar 4,5 milions d'euros ". "És l'únic diners que BPA tenia de la família Pujol a Andorra", afegeix el banquer.
 
"Per què no va denunciar? Per por: tinc dues filles, quatre néts, un germà, una germana gran, molts negocis a Espanya i Andorra i por. A mi l’amenaça que m'arriba, l'extorsió que em comunica Celestino Barroso, prové del Govern espanyol ", es va excusar Cierco davant la batlle i alhora ha assegurat haver confirmat qui eren els policies implicats amb l'ajuda d'un amic seu advocat anomenat Fuster Fabra que, segons diu," treballa a la policia perquè té un tipus a dins". Un cop calibrat el nivell de l'amenaça, va admetre haver acordat amb Miquel cedir a les pressions: "El millor és fer-ho, no fer-ho és probablement la destrucció. Per què? Perquè tenen mitjans, perquè és la Policia i perquè això funciona així".
La Batlle  Mignorance que va escoltar aquestes paraules va procedir a traslladar a un altre jutjat que serà qui hagi de decidir sobre això i determinar si cita a declarar de nou al denunciant o fins i tot a alguns dels comandaments policials al·ludits. A més, a la Batllia hi ha una altra causa oberta relativa a la presumpta revelació de dades bancàries sobre el 'cas Pujol'.
Va explicar que el conseller delegat del banc, Joan Pau Miquel, tampoc va denunciar "perquè Marcel·lí Martín Blas li va dir: 'si denúncies, en 15 dies el FinCEN intervindrà, en 15 dies'". També "perquè no se l'acusi de revelació de secret professional tot i l'extorsió i que per a mi és un crim d'Estat". Cierco acusa la Policia espanyola d'haver ofert "informació falsa" a les autoritats dels EUA sobre els casos que estaven judicialitzats en relació a BPA.
Com a colofó ​​a aquesta cronologia, Cierco va adonar-se d'un fet compromès en el transcórrer d'aquestes presumptes extorsions. Va ser quan va acudir al casament d'un cosí germà del seu amic Fuster Fabra i el van asseure a la mateixa taula al costat de Marcelino Martín Blas i al costat del llavors director adjunt operatiu de la Policia Nacional, Eugenio Pino.
"Es pot imaginar que en aquella taula, jo no sabia ni el que dir, com es pot imaginar, ni què parlar ni com mirár, ja que havia estat parlant amb el senyor Martín Blas perquè durant l'aperitiu, no sé per què, que imagino que sí, es van quedar allà amb mi. El vaig tenir allà dues hores d'aperitiu, dues hores de menjar i al final em vaig poder marxar, però vaig coincidir en aquella taula amb ells dos que coneixien perfectament l'operació, que jo sé que els documents que he vist, alguns estem fotografiats i perseguits per la Policia ", va narrar Cierco al jutjat segons publica El Español.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT