PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La FAP medita avançar el debut de l’absoluta d'hoquei sobre patins al Mundial de Xina 2017

La FIRS estudia la creació d’una categoria C i Andorra no pot esperar si vol jugar a l’A a Barcelona 2019

Per Iván Moure

La selecció absoluta que va debutar amb un amistós contra Catalunya corresponent al trofeu Copa Constitució organitzat per la FAP el març passat.
La selecció absoluta que va debutar amb un amistós contra Catalunya corresponent al trofeu Copa Constitució organitzat per la FAP el març passat. | FAP
S’obre un nou horitzó en el món de l’hoquei sobre patins i la Federació Andorrana  de Patinatge (FAP) ha de reaccionar a temps per no donar més passes enrere amb el seu estatus a nivell internacional.
 
La Federació Internacional de Patinatge (FIRS, en anglès) va aprovar fa un parell d’anys la creació dels Mundials unificats, amb totes disciplines existents d’esports sobre patins alhora. La primera edició està prevista per a l’any a la ciutat xinesa de Nanjing i la segona, també ja confirmada, serà a Barcelona el 2019. Però hi ha d’altres canvis que s’estan promovent exclusivament en l’hoquei sobre patins. Si ara mateix existeixen dues categories en la màxima competició internacional, conegudes com el Mundial A i el Mundial B, la FIRS està estudiant la creació d’una tercera categoria, el C. I la confirmació oficial no passarà de finals d’octubre, quan hi hagi el congrés de federacions a Pully (Suïssa), on per aquelles dates es disputarà l’Europeu sub-20 al qual hi haurà representació tricolor.
 
El 2018 era la data prevista / El cas és que Andorra, que des del 2009 no té selecció absoluta, tenia prevista la seva reaparició en competició oficial a l’Europeu del 2018, però vistos els canvis que es preveuen, està meditant avançar-se un any i participar al Mundial del 2017, que seran a Xina i que per tant requeriran una despesa monumental, però també necessària. «És una idea encara molt embrionària però ens ho estem plantejant», va reconèixer ahir el president de la FAP.
 
Perquè ja fa uns anys que s’està treballant amb una fornada de jugadors des de la categoria sub-17 amb l’objectiu de què guanyin experiència en competició internacional, i si Andorra no juga l’any vinent a Nanjing es pot veure al 2019, en uns Mundials que estan a dues hores en cotxe i que serà gairebé com jugar a casa, en el Mundial C per a un grup que ja estarà en el seu màxim esplendor, amb la fornada que s’està formant amb edats compreses entre els 23 i els 26 anys. «Seria un pas enrere d’Andorra a nivell internacional que volem evitar, ja que tenim un grup de jugadors que d’aquí poc podrà competir perfectament amb les millors seleccions del món», va justificar Pallarès.
 
Així que s’hauran de buscar les fórmules que calguin per finançar el desplaçament a Nanjing l’estiu que ve. Si Andorra s’inscriu al Mundial del 2017 jugarà el Mundial B i no només evitarà haver de reaparèixer dos anys més tard en una tercera categoria, sinó que a més tindrà l’ocasió de lluitar per acabar entre els tres primers i materialitzar aixó l’ascens al Mundial A per jugar a Barcelona a l’elit. «Ara és el moment de donar el pas», va assegurar el seleccionador nacional, Roger Corral, qui va assegurar que després de tanta feina de formació amb les seleccions de les categories inferiors «jo ja veig preparats als jugadors per donar el salt a l’absoluta».
 
De fet, aquest any torna a haver-hi Europeu sub-20, a finals d’octubre. Serà el tercer que disputa aquesta fornada, que també va disputar-ne dos com a sub-17. La majoria d’ells porten des de la categoria benjamina jugant junts així que, tal i com afirma Corral, és un temps mé que suficient de preparació com per avançar l’aparició de l’absoluta.


Una nova fornada comença a rodar a l’Europeu sub-17

La localitat asturiana de Mieres acollirà a partir del diumenge vinent i durant una setmana el Campionat d’Europa sub-17. Andorra hi tindrà representació, amb una fornada de jugadors que –la gran majoria d’ells– s’estrenarà en competició internacional defensant la samarreta tricolor.
 
Roger Corral és el seleccionador d’un combinat que es caracteritza per la seva extremada joventut. Només dos jugadors, Carles Capdevila i el porter Marc Camardons, tenen l’edat límit, 16 anys. Hi ha quatre més que en tenen 15: l’altre meta, Roger Xicola, Nil Dilmé , Liam Pallarès i Roc Xanxo. Un de 14 anys: Bernat Picanyol. I tres de 13: Gerard Cerqueda, Iu Escabrós i Cerni Castellon. Per això, Corral va deixar clar: «L’objectiu és competir. Pensem en el seu futur a la selecció i volem que agafin experiència i que es formin».
 
La majoria de les altres seleccions arribaran a Mieres amb plantilles repletes de jugadors de 16 anys, per tant el desavantatge tricolor, sobretot en l’aspecte físic, és evident, tot i que el seleccionador també va apuntar que «els nostres jugadors tenen assumit des de fa anys el sistema de joc i això també és un avantatge».
 

Andorra debutarà al grup A el diumenge vinent, 4 de setembre, davant Itàlia i l’endemà s’enfrontarà amb Portugal. «Són dos rivals inabastables, hauran d’aprendre a patir», va apuntar Corral. Dimarts tindrà descans, dimecres es medirà amb Alemanya i dijous, amb Àustria. «Seran partits més igualats», va apuntar el preparador. Passen a semifinals els dos primers de cada grup.


El torn de la sub-20 ha d’esperar a finals d’octubre

La sub-20 també té el Campionat d’Europa aquest any, però no serà fins l’última setmana d’octubre a la localitat suïssa de Pully. Això ha provocat que l’Andorra Hoquei Club demani a la Federació Catalana ajornar dos partits de lliga –jornada 6 a Malgrat, el dia 23 i jornada 6, a casa contra el Congrés, el 28–, en tenir quatre jugadors convocats: Adrià Antequera, Marc Rodríguez, Arnau Solé i Lluc Panadès.
 
Aquests jugadors posaran punt i final a aquesta categoria amb l’objectiu de donar un pas endavant respecte a les participacions anteriors i lluitar per classificar-se per a les semifinals, també sota la direcció de Roger Corral. Hi ha dos grups de quatre equips. Andorra jugarà amb Anglaterra, Itàlia i Portugal la lligueta inicial, a la qual no hi haurà equips eliminats, sinó que servirà per determinar els enfrontaments als quarts.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT