PUBLICITAT

El Pas de la Casa

La por del terrorisme influeix en la caiguda de visitants al Pas

Els comerciants i professionals del sector comenten que el turista francès ara viatja menys

Per ESTEFANIA GRACIA

Turistes davant de comerços i restaurants del Pas de la Casa, ahir.
Turistes davant de comerços i restaurants del Pas de la Casa, ahir. | MARICEL BLANCH
El Pas de la Casa denota una davallada de turistes en relació al passat estiu, com ho corroboren alguns dels comerciants de la zona i la mateixa Oficina de Turisme. Des de la qual es puntualitza que aquesta baixada de visitants pot ser degut –entre altres factors– «al terrorisme que està patint el país veí, ja que la gran majoria de turistes que arriben al Pas vénen de França», destaca Nelson Pinto. 

Tanmateix, un comerciant del Pas que porta més de 30 anys venent a la població afegeix que és «possible que la por causada pel terrorisme i els darrers atacs hagi afectat al desplaçament dels turistes. Amb els darrers fets ocorreguts al país veí es veu que hi ha més por de sortir, i això ens afecta tenint present que el Pas és un destí francès». Tot i això, el comerciant també matisa que molts dels visitants «destaquen la seguretat d’Andorra, molts diuen que aquí se senten segurs i que no veuen el Principat com un país amenaçat». 
 
Pinto també remarca que la davallada «ja es nota des de fa uns anys, el 14 de juliol era un dia clau. Els francesos venien a partir d’aquesta data i durant tot l’estiu hi havia turistes». Però ara «està tot més fluix. És cert que hi ha hagut algun pic a l’agost, malgrat que també hem denotat que ara la gent no ve tant en períodes llargs i aprofita els pons o les vacances del seu país per venir al Pas». També «es nota el començament de l’escola, ja que la darrera setmana d’agost els francesos ja marxen per preparar l’entrada a les aules». 
 
Interès dels turistes / Des de l’Oficina de Turisme del Pas es matisa que l’interès dels visitants varia en funció de les estacions. A l’estiu, «s’interessen molt més per les activitats de muntanya, com senderisme, rutes o excursions, mentre que cap al novembre vénen més pel comerç, sobretot a fer les compres de Nadal. I a l’hivern, com és obvi, vénen més per esquiar», destaca David Calvo. 
 
Calvo també assegura que una pregunta molt «recorrent» són les «transicions i tarifes de la duana, per saber quines condicions hi ha i quins productes es poden traspassar o no, perquè abans –ara ja no tant– els visitants venien sobretot a comprar alcohol i tabac». Calvo també remarca que Caldea i Naturlandia són els dos centres més demanats pels turistes del Pas. «Tot i que el darrer costa més de promoure, sobretot per la distància, ja que des d’aquí els qui volen anar a Naturlandia han de fer més d’una hora i mitja de trajecte». 
 
Quant al perfil dels visitants, des de l’Oficina de Turisme de la població s’assegura que a l’estiu ve un turista amb una adquisició econòmica més baixa, «s’estan dos o tres nits i després marxen, mentre que ja cap al setembre vénen turistes amb un nivell econòmic més alt, són sobretot jubilats, i a l’hivern ja es queden més dies, la majoria passen de la setmana». 
 
Alternativa al comerç / Són diversos els comerciants que veuen necessari un canvi per atraure més turistes. Com el Carlos Delgado i la Carmen Carmona, que asseguren que s’hauria d’acabar amb la focalització d’un turisme de comerç, «perquè la gent ja no compra tant, hi ha crisi a nivell mundial, i això es nota, sobretot si és una zona dedicada exclusivament al comerç on no s’hi fan renovacions». Dits comerciants també coincideixen en el fet que cal fer «més activitats d’estiu per atreure els turistes». 
Un altre venedor de la zona matisa que es podria fer una «mena de Vivand, amb espectacles en dates puntuals, però espectacles de qualitat, no un home tocant el bombo, com han fet aquí en alguna ocasió». 

Tot i el malestar general dels comerciants també hi ha qui ha viscut un estiu més positiu, com el David Cruz, que destaca que aquests mesos de juny, juliol i agost «hem tingut més vendes en relació al passat any» Tot i que remarca que sí hi ha hagut una davallada de visitants. 
 
I altres, com la Katia Dias, destaquen que aquest any s’han mantingut «estables. La veritat és que no ens  podem queixar, perquè almenys ens hem mantingut en vendes, tot i que és cert que s’ha vist menys afluència de turistes». D’entre els tres mesos d’estiu, Dias assegura que el més fructuós ha estat l’agost. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT