PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Més de 43.000 plantes de tabac han estat declarades «sinistre total»

La forta pedregada d’inicis d’agost ha afectat un total de 210.489 exemplars dels cultius

Per EL PERIÒDIC

Dades sobre l'afectació de la pedregada.
Dades sobre l'afectació de la pedregada. | INFOGRAFIA: ANDREU ESTAPÉ
Les explotacions de tabac de Sant Julià de Lòria van patir el 9 d’agost una forta sacsejada degut a la gran pedregada que va caure i que, en total, va afectar a 210.489 plantes. D’aquestes, 43.416 han hagut de ser declarades «sinistre total», segons ha informat el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA), Xavier Coma, en declaracions a l’ANA.
 
La pedregada va afectar, sobretot, la zona de la Fontaneda, tot i que també es va notar en altres punts com la Rabassa, Aixirivall i Nagol i, en menys intensitat, als nuclis de Juberri, Auvinyà, Canòlich i Aixàs. En total, la forta tempesta va fer malbé 17 parcel·les, dues de les quals han acabat amb l’atorgament del dret de fresa o destrucció a causa de les importants destrosses que presentaven. 
Coma ha destacat que tot i l’afectació, només dues parcel·les han estat tocades al 100%, per tant, «bona part dels agricultors han pogut compensar part de les pèrdues amb la collita que s’ha conservat en la resta de parcel·les que tot i veure’s afectades, ho han estat en menor mesura». 
 
Quant a les explotacions més malmeses, Coma ha assegurat que no valia la «pena recollir el que hi havia quedat». A més, el president de l’APRA ha matisat que aquest tipus de pedregada «segueix la tònica habitual d’altres anys, i únicament, es desplaça d’una parròquia a una altra». 
 
Pocs sistemes de prevenció / Un cop va caure la pedregada, els pagesos de la zona ja van dir –sense estudiar acuradament les afectacions– que entre un 70 i un 90% de la collita havia quedat malmesa i que, fins i tot, alguns camps s’haurien de donar per perduts i fresar. Per tant, l’afectació ja ha estat una mica la que s’esperava. 
 
Tot i això, són poques les finques que tenien un sistema de protecció contra la caiguda, en aquest cas, de pedregada. Una de les explotacions que actualment té una xarxa instal·lada sobre les plantes per evitar precisament aquest fenomen meteorològic és Casa Beal. I gràcies a aquest va poder evitar en gran mesura que la pedra malmetés la collita de tabac. 
 
Previsions de repetir números / Tenint present la meteorologia que ha tingut el país, es preveu que els resultats de producció de tabac per a la campanya d’enguany seran similars als del darrer any. Durant el 2015, es van comptabilitzar més de 242 tones recollides, un increment de gairebé el 2% en un any. 
Entre els territoris de cultiu de tabac, Escaldes-Engordany va ser la parròquia on es va donar la major quantitat de producció, seguida de les poblacions d’Encamp i d’Ordino, a la vall d’Orient i a la del Nord, respectivament. 
 
Tot i això, des de l’associació d’agricultors encara es desconeix quins nivells de producció s’assumiran finalment durant aquesta temporada i si es mantindrà o no l’estabilitat de xifres que es porta registrant des dels darrers anys. Però l’associació sí té l’esperança que la meteorologia acompanyi durant el que queda d’any i no es tornin a repetir grans pedregades de tals magnituds. 
 
La recollida està en curs / Coma va destacar fa unes setmanes que el dia clau per començar a recollir la collita de tabac és el 15 d’agost, «un cop passada la Mare de Déu. O fins i tot, s’allarga el replegament fins a inicis de setembre». Tot i això, alguns pagesos van decidir avançar-se i la primera setmana d’agost agost ja van començar a recollir les plantes. Hi ha horts que fins i tot ja han estat del tot desproveïts del tabac i que han traslladat la collita a les respectives bordes per continuar el procediment de producció. Per tant, tot el que es vagi recollint o s’hagi recollit dels camps es posarà a assecar per posteriorment preparar i condicionar les fulles i novament engegar el cicle. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT