PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els actes internacionals omplen els hotels de les parròquies altes

La Copa del Món UCI a la Massana i l’aplec sardanista a Encamp afavoreixen una ocupació del 70%

Per MARISA DA COSTA

Espectadors i participants de la Copa del món que se celebra a Vallnord fent una pausa, ahir.
Espectadors i participants de la Copa del món que se celebra a Vallnord fent una pausa, ahir. | MARICEL BLANCH
El primer cap de setmana de setembre es vaticina positiu per al sector hoteler del país malgrat el recent tancament de la temporada estival i el subsegüent estrenyiment del cinturó per les despeses de més –que es veuen incrementades en el cas de famílies que han d’equipar els nens per tornar a l’escola–. Participen a contrarestar la periòdica i habitual davallada en l’arribada de visitants que es registra cada mes de setembre dos actes internacionals que es desplegaran a una i altra banda de la vall. Al nord, s’hi està desenvolupant la Copa del Món de BTT, a Vallnord. A orient, Encamp torna a convertir-se en la capital de la sardana per 29a vegada.
 
Els esdeveniments internacionals que hores d’ara estan tenint lloc a Encamp i a la Massana expliquen en bona mesura una ocupació hotelera que aquest cap de setmana voreja el 70%. Ho demostra el fet que siguin els hotels de les parròquies altes els que registren uns majors percentatges de reserva. La Massana és la població en què es tenen previstes més pernoctacions. Els hotels de la zona tenen el 80% dels seus llits emparaulats. La segona població amb millors xifres és Ordino, amb unes previsions del 71%, tal com va avançar la Unió Hotelera d’Andorra (UHA).
 
Parròquies Centrals/ Les parròquies centrals i on habitualment menys costa omplir les habitacions dels hotels queden 10 punts percentuals per sota dels registres de la Massana. Tant els empresaris d’Andorra la Vella com Escaldes-Engordany esperen avui clients per a ocupar fins a un 70% de les seves instal·lacions. 
 
Les dades facilitades per la UHA, i tal com s’indica des de l’entitat, són únicament previsions en funció de les enquestes que es responen des dels mateixos hotels que en formen part. Segons la resposta dels hotelers encampadans, on es torna a celebrar aquest cap de setmana l’Aplec de la Sardana, s’espera omplir els establiments en un 60%. 
 
Canillo se situa en la línia de l’altra banda de la vall, amb un 70% d’ocupació. Per últim, Sant Julià no espera omplir gaire més que la meitat els seus establiments, segons les dades i subjectes aquestes als canvis que puguin suposar les reserves de darrera hora.
 
Setembre fluix/ Aquest primer cap de setmana del mes és prou positiu tenint en consideració que tanca l’estiu i, amb ell, les vacances. Les ja esmentades Copa del Món i Aplec de la Sardana contribuiran a que la davallada sigui menys sobtada, però des de l’àmbit hoteler les previsions per a aquesta mensualitat són pessimistes: l’any passat no es va superar el 50% d’ocupació i, tot i que és difícil fer una valoració anticipada pel factor darrera hora, no s’espera que aquest setembre variï gaire. Més, tenint en compte que enguany la Diada Nacional de Catalunya no donarà un pont als veïns.
 
Una previsió més aviat poc optimista per al mes en curs agreja el bon sabor de boca que l’estiu ha deixat als establiments hotelers aquest 2016. Ara s’estan acabant de tancar les darreres dades facilitades pels negocis de totes les parròquies, però des de la Unió Hotelera es destaca que l’estiu ha suposat una bona temporada per als seus adscrits. Quan les dades encara són provisionals, es parla d’una ocupació total del 80%. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT