PUBLICITAT

El Pas de la Casa

«A l’estiu hi ha francesos i vaques, i a l’hivern, caos»

No tots els turistes es desplacen a la zona per crear aldarulls, però els grups de joves estrangers són els que creen més problemes

Per ESTEFANIA GRACIA

Un local nocturn del Pas de la Casa.
Un local nocturn del Pas de la Casa. | EL PERIÒDIC
En més d’una ocasió els veïns del Pas de la Casa ja han manifestat el seu descontent vers el soroll i els aldarulls que es produeixen pel territori, sobretot durant les èpoques d’hivern, quan la població es veu inundada pels esquiadors estrangers que tot i estar cansats per les altes jornades d’esquí sembla que encara tenen forces per fer gresca durant la nit. I és que a parer d’una jove resident del Pas, «els turistes cada cop vénen amb menys pudor».

Katia Dias porta «tota la vida» al Pas. I com a jove que surt durant les nits, destaca que la festa de la població «ha anat cada cop en augment. Quan arriben els grups d’esquiadors ja se sap que hi haurà merder». Tot i això, la ciutadana destaca que és «normal» que el Pas aculli aquest turisme. «Aquí oferim tabac i alcohol gratis a peu de pista, i la veritat és que això és un reclam força atractiu per als turistes que vénen a passar una bona estona». Per sort, però, Dias assegura que no tots els visitants que es desplacen al Pas vénen amb aquesta premissa. «A l’estiu la cosa canvia molt, durant els mesos més calorosos aquí només hi ha francesos i vaques, i aquests no formen massa escàndol, però a l’hivern ja arriben els grups d’esquiadors anglesos, russos o d’altres països i amb ells arriba el caos».

Dias assegura que ha vist vídeos en què es corrobora el nivell de desfasament al que s’arriba en certes ocasions. «Més d’una vegada els turistes joves han robat material dels apartaments, com televisions, i en alguna ocasió les han arribat a tirar per la finestra. O pintades, més d’un dia el Pas s’ha llevat amb les façanes plenes de missatges obscens».

A més, «aquest turisme tampoc ens ajuda molt als botiguers, perquè la gent jove no compra massa, va als supermercats per comprar beguda alcohòlica i a la resta d’establiments fins i tot ens roben el que poden». Tot i això, Dias repeteix que aquestes situacions no són generalitzades i que no tots els turistes que vénen tenen aquest comportament. De la mateixa manera, la jove creu que el Pas no és l’única localitat que pateix aquests aldarulls, «estic segura que en altres zones altes, com Soldeu o el Tarter, també es produeixen aquests fets».

Amb tot, Dias confirma que sempre hi ha una o dues patrulles per vigilar la zona i procurar que els aldarulls no vagin a més, tot i això, «davant d’un grup de trenta joves beguts, dos agents no hi poden fer massa, i sovint, en vista del gran descontrol, opten per girar cua». En aquest sentit, «crec que falta autoritat».

L’altra cara de la festa

Tot i que Dias no és l’única que parla de la festa del Pas com un fet força desfasat, ja que la majoria dels botiguers i comerciants de la zona també tenen aquesta visió, hi ha qui creu que la festivitat nocturna de la població no és «tan exagerada». David Cruz, un jove resident del Pas i botiguer de la zona central, destaca que és cert que hi ha «força soroll, sobretot a l’hivern, però jo sóc d’aquí, i només que et reuneixis amb els amics per fer alguna cervesa ja es crea soroll. Per tant, crec que és una cosa normal». I «jo diria que el d’aquí és un ambient que es pot suportar». Cruz remarca que els moments de més soroll són «puntuals», a les sortides de les discoteques sobretot. A més, «jo sempre he vist que hi ha patrulles per vigilar els aldarulls i és cert que a vegades hi pot haver algun problema, però tampoc n’hi ha sempre. Jo diria que en general no és una zona conflictiva».

El jove també destaca que anys enrere «la festa era molt pitjor, crec que la cosa ha anat afluixant, ara hi pot haver soroll i algun veí es pot queixar, però no hi ha tants aldarulls». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT