PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El meu negoci es pot dir ‘Tamarrolàndia’?

El departament de Comerç activa una eina per comprovar la viabilitat dels noms comercials

Per E. J. M.

Rètols d’una botiga ubicada a Andorra la Vella.
Rètols d’una botiga ubicada a Andorra la Vella. | TONY LARA
Vull muntar un negoci d’articles de pesca i el vull batejar com Tamarrolàndia, per la típica broma andorrana de caçar tamarros a la sèquia...  Però, ja existeix algun negoci al país amb aquest nom? Ho comprovo: entro a la pàgina web www.comerc.ad (sí, amb ‘c’ i no ‘ç’), escric la paraula al cercador... Et voilà: «SÍ que podria ser viable», em respon. Amb tot, l’acompanya una advertència: «El resultat d’aquesta consulta és purament orientatiu i en cap cas no constitueix una base legal vinculant sobre el signe distintiu consultat». Però almenys tinc una possibilitat.
 
Els empresaris que vulguin crear un nou negoci ja disposen d’un simulador de noms comercials i denominacions socials per comprovar la viabilitat de possibles noms abans de fer-ne la sol·licitud formal, segons informa el Govern. L’eina està disponible mitjançant les pàgines www.tramits.ad i www.comerc.ad on, a més, s’informa de la normativa aplicable per reservar un nom comercial o una denominació social.
 
«L’objectiu es contribuir a fer més àgils els tràmits de creació d’una societat i d’enregistrament d’un negoci ja que, en molts casos, les primeres propostes de noms no es poden validar degut a la seva existència, fet que genera un retard en el procés de reserva de denominació social i reserva de nom comercial», precisa l’Administració. Amb la nova eina en línia, s’avança un pas més cap a la tramitació electrònica.
 
En tot cas, es tracta d’un simulador i encara que el cercador notifiqui que el nom és viable, la resposta no és vinculant. «Per efectuar la reserva de nom comercial o denominació social d’una societat cal presentar una sol·licitud formal. Per resoldre la sol·licitud, Turisme i Comerç, haurà de tenir en compte que no existeixin similituds fonètiques amb d’altres denominacions, noms comercials o marques, o que no existeixin incongruències entre el nom i l’activitat sol·licitats, entre d’altres factors», s’aclareix. 
 
Els noms comercials poden ser «paraules de la llengua catalana; paraules formades amb lletres de l’alfabet català; noms i cognoms o sobrenoms de persones físiques o denominacions socials, sempre que corresponguin amb el titular del  negoci; expressions numèriques, amb  parèntesis i cometes o sense; signes  ortogràfics; sigles; inicials; lletres de l’alfabet català; xifres romanes o aràbigues; topònims; noms de fantasia que tinguin relació amb l’activitat del negoci, o tota combinació dels signes esmentats».
 
La demanda de reserva d’un nom comercial s’ha de tramitar directament al comú de la parròquia on es vol obrir el negoci. Per a una denominació social cal entrar la petició al Servei de Tràmits del Govern. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT