PUBLICITAT

L’incendi de Vilamitjana ha cremat unes 15 hectàrees

El foc ha afectat el paratge de les Deveses

Els bombers treballen en l’extinció de l’incendi.
Els bombers treballen en l’extinció de l’incendi.
Els Bombers van donar ahir a la matinada per controlat l’incendi forestal que ha afectat l’entorn de Vilamitjana, al terme municipal de Montferrer i Castellbò. Tot i així, continuaven treballant sobre el terreny 14 dotacions terrestres i dos d’aèries dels Bombers de la Generalitat, que remullaven la zona per evitar revifades. El foc ha cremat entre 13 i 15 hectàrees al paratge conegut com les Deveses, situat per damunt de la Parròquia d’Hortó. De fet, una part important del sinistre ha estat finalment dins del municipi veí de Ribera d’Urgellet.
Segons ha informat la Direcció General d’Emergències, el foc s’hauria originat en encendre’s el motor d’una màquina excavadora que estava anivellant el camí. L’avís del sinistre es va rebre aquest dilluns cap a 1/4 de 6 de la tarda, des del camí que connecta l’entorn de Pardinoves amb Vilamitjana i amb la carretera local de Castellbò, en una zona de difícil accés ja que és a poca distància de la carena. La columna de fum es va fer visible ràpidament des de diferents punts de l’Urgellet. Fins al lloc dels fets s’hi van desplaçar al llarg de la tarda fins a 30 dotacions dels Bombers de la Generalitat, de les quals 10 aèries i 20 terrestres.

aeroport / El principal punt d’expansió del foc ha estat pel flanc esquerre. Els vehicles aeris han utilitzat l’Aeroport Andorra-La Seu d’Urgell, situat just al costat, per carregar combustible, i la bassa d’Aravell per omplir els dipòsits d’aigua de cara a llençar-la per apagar les flames.
En declaracions a RàdioSeu, el regidor d’Emergències i Protecció Civil de l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò, Josep Ullés, ha agraït la ràpida reacció i tasca per part dels cossos d’Emergències, que hi han desplaçat bombers des d’arreu de la comarca i també des de diferents poblacions de l’Alt Pirineu i de les regions de Lleida i Girona. El consistori també ha agraït l’ajut dels voluntaris i especialment de la família Bernadó de Vilamitjana.
Ullés també ha valorat el paper clau que hi ha tingut en l’operatiu l’Aeroport Andorra-La Seu, de cara a coordinar els mitjans, especialment els aeris, i facilitar l’extinció, ja que creu que sense aquest recurs el foc s’hauria pogut expandir més ràpidament.
En aquest sentit, el regidor s’ha mostrat alleujat pel fet que el foc s’ha pogut controlar a temps, però recorda que les conseqüències haurien pogut ser «molt més greus» i que ara mateix hi ha risc que en el futur hi hagi incendis més grans a l’Alt Urgell. Per això, considera que això ha estat «una advertència del mal estat en què estan els boscos» i que això ha de fer reflexionar la comarca sobre la necessitat de donar un millor aprofitament als recursos forestals, per tal de mantenir les zones boscoses netes i endreçades, cosa que evitaria una ràpida expansió del foc en casos com aquest.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT