PUBLICITAT

Andorra La Vella

El programa formatiu ‘Fent camí’ s’estrena amb 16 joves

El centre implementarà canvis per adaptar-se als usuaris

Per EL PERIÒDIC

Espectacle de fi de curs del taller ocupacional Xeridell, el juny del 2015.
Espectacle de fi de curs del taller ocupacional Xeridell, el juny del 2015. | TONY LARA
L’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (Eensm) ha dissenyat el programa Fent camí, per als usuaris d’entre 16 i 21 anys, perquè rebin formació i orientació laboral, de manera que s’integrin en la comunitat d’una manera natural. El projecte s’inicia aquest mes amb 16 joves que estudiaran al centre de la Margineda durant un parell d’anys: el primer curs serà per formar-se específicament en les especialitats laborals que han escollit, i en el segon curs, faran pràctiques en empreses.
 
De fet, l’Escola implementarà canvis en els pròxims dos anys. La directora del centre, Celine Mandicó, va avançar ahir que les activitats que es desenvoluparan aniran en funció del respecte i l’autonomia dels usuaris: «serveis en funció de les necessitats de la persona, i no que les persones s’hagin d’adaptar al servei», segons informa l’ANA. Els primers canvis que es constaran, progressivament, seran en el treball, l’organització i la relació amb les famílies. Mandicó va especificar que implicarà l’adaptació del servei de residència i centre de dia i introduir canvis en el servei d’estimulació, com s’ha anat fent en els últims mesos amb el taller ocupacional, que compta amb la col·laboració del Centre Ocupacional Bogatell. Els principis del taller ocupacional s’adaptaran ara a la residència i el centre de dia i al servei d’estimulació precoç de l’Escola.
 
Mandicó ho va explicar ahir en l’obertura del curs 2016-2017 de l’Eensm, en què es va oferir la conferència Viure amb dignitat i controlant la pròpia vida, sobre el model d’atenció integral i centrat en la persona amb discapacitat, a càrrec de la presidenta de la Fundación Pilares para la Autonomía Personal, Pilar Rodríguez, i la professora de la Universidad Católica de Valencia, Margarita Cañadas. 
Rodríguez va admetre que encara queda molt de recorregut per al reconeixement de les persones amb discapacitat, i perquè les seves condicions de vida s’ajustin al que són, com són i el que volen. Per la seva part, Cañadas va destacar el poc recorregut històric que té el treball social amb els primers programes dels anys quaranta, per avançar en la igualtat de les persones. 
 
DEL DISCURS A L’ACCIÓ / D’altra banda, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, va celebrar el plantejament de les dues expertes i del treball de l’Escola Meritxell perquè «es passa del discurs conceptual a l’acció», tot i que ha reconegut que «quan hi ha sistema molt instaurat és difícil revertir-lo i centrar-lo en les persones». Fenoll, però, va reconèixer que des del 2014 i la ratificació de la Convenció sobre els drets de les persones, el model d’atenció que defensa Andorra se centra en la persona, té en compte la seva voluntat. 
 
«La vida la vius una vegada i tots hem de poder decidir com la vivim, això que ens organitzin des del matí fins a la nit tot el què hem de fer o quin suc hem de prendre o què hem de menjar em sembla un despropòsit», va clamar. Fenoll va afegir que «les persones han de ser directores de la seva vida, i els altres hi som per acompanyar-les». La secretària d’Estat va garantir que tots els experts que hi treballen coincideixen amb aquesta premissa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT