PUBLICITAT

Aprovat el Pla de Joventut de la Seu per als pròxim quatre anys

El document aporta un seguit d’accions per millorar els serveis i recursos per als joves de la ciutat

Ple extraordinari a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell per aprovar el Pla de Joventut.
Ple extraordinari a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell per aprovar el Pla de Joventut.
La Seu d’Urgell va aprovar dijous en un ple extraordinari el Pla Local de Joventut 2016-2019, que pretén millorar els serveis, activitats i recursos dirigits al col·lectiu de joves a través de diferents accions sorgides d’una diagnosi que prèviament han portat a terme els tècnics municipals. El document va comptar amb el vistiplau de l’equip de govern (Convergència), Compromís X La Seu i ERC, mentre que hi va votar en contra la CUP.
En el pla es destaca la creació d’una aplicació per a mòbils per millorar la comunicació amb el jovent o un programa nou de cultura i lleure que conjugarà activitats relacionades amb l’esport i el patrimoni de la ciutat. L’aprovació permet ara l’ajuntament accedir a la línia de subvencions prevista per la Generalitat de Catalunya. Així ho va destacar la regidora de Joventut del consistori urgellenc, Sílvia Iscla, que va justificar la celeritat de la tramitació pels terminis marcats per la Generalitat. Tot i així, Iscla va deixa clar que les accions previstes es podran ampliar o modificar a petició dels grups o en relació amb les necessitats que vagin sorgint al llarg dels pròxims quatre anys. «Ha de ser una eina capaç d’adaptar-se als canvis i que doni resposta a les demandes del jovent», va indicar.
L’estudi de la situació actual dels joves de la Seu s’ha dut a terme a través de 600 enquestes i debats amb el col·lectiu per saber quines necessitats té i establir les propostes per cobrir-les.

 La regidora de Compromís X La Seu, Conxita Rabasa, va donar suport al document aportant propostes «des del punt de vista tècnic i polític». Rabasa creu que es tracta d’un Pla de Joventut «millorable» en relació amb l’avaluació de les accions i objectius. «El seguiment hauria de ser més acotat, més concret i efectiu per donar continuïtat o modificar el contingut», va remarcar.
Des de Compromís X La Seu també es destaca la importància de tenir en compte en el pla la davallada de la població jove; l’accés a l’habitatge, en què cal la revisió de la borsa ofertada, o el treball, en què proliferen els contractes en precari i els joves preparats no retornen al món rural. «Són aspectes que s’han de treballar des dels municipis però també al Parlament, on es poden traslladar les inquietuds», va manifesta Rabasa. Finalment, la regidora va considera imprescindible fer passos endavant per a la cohesió social. «Ens posem a disposició de l’equip de govern per treballar plegats», va indicar.
Xavi Munt, regidor d’ERC, també es va mostrar disposat a col·laborar per aportar altres punts de vista al pla. «No ens ha agradat perquè no és novedós i està basat en el document que s’ha aplicat els darrers quatre anys», va assenyalar. El polític urgellenc va puntualitzar: «ERC ha optat pel vot a favor per no perdre les subvencions i perquè se’ns ha garantit que serà un planejament obert, que es podrà controlar a través de les comissions informatives i del qual n’obtindrem informació directa aportada pels tècnics de joventut». Munt va instar l’equip de govern «a ser més àgil quan s’ha de treballar en un tema important com aquest» i va lamentar que no s’hagi pogut debatre de forma àmplia.

Finalment, Pau Lozano, regidor de la CUP al consistori urgellenc, s’hi va posicionar en contra del Pla Local de Joventut qüestionant la metodologia utilitzada en la redacció del contingut i les accions plantejades. «En el procés participatiu s’ha obviat una gran part del jovent organitzat que, tot i que l’ajuntament assegura que sí se’ls va convocar perquè opinés, no eren en el debat de les propostes, cosa que és una mancança bàsica», va assenyalar Lozano. I va afegir: «Si el jovent no es fa seves les propostes, no funcionaran». El regidor cupaire també va lamentar la visió «paternalista» del consistori envers els joves, «que limita la seva autonomia».

Proposta per emetre els plens per internet
Compromís X La Seu presentarà en el proper ple municipal de la Seu d’Urgell –dilluns vinent– una moció en la qual proposarà que els plenaris del consistori siguin emesos en directe per internet i quedin enregistrats amb un accés permanent al seu contingut. La moció també contempla estudiar la possibilitat de tornar a emetre les sessions plenàries a través de Pirineus TV. Compromís X La Seu recorda que els plens urgellencs ja havien estat emesos en directe pel canal pirinenc i considera que la pèrdua d’aquesta iniciativa va ser «un pas enrere en la participació i transparència de la política municipal». El principal grup de l’oposició ressalta que «donar a conèixer el dia a dia de les administracions públiques és imprescindible per fomentar la participació i el control dels ciutadans».
El text de la moció recull que la tecnologia disponible permet a qualsevol ciutadà enregistrar i emetre en directe, amb un baix cost econòmic i una qualitat acceptable, una emissió a través d’internet. «Per tant, una corporació pública, com és el consistori de la Seu d’Urgell, té al seu abast aquesta possibilitat», assenyala el grup municipal. Segons indica Compromís X La Seu, el registre dels plenaris permetria obtenir un complement ideal als actes que organitza el consistori. «L’accés immediat, continuat i permanent a les gravacions dels plens a través d’una plataforma oberta de vídeo, com és per exemple YouTube, facilitaria a la ciutadania comptar amb tota la informació sobre dels acords i temes d’actualitat local.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT