PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els rescats de muntanya augmenten en un 20%

El GRM espera tancar l’any arribant a les 130 operacions

Per EL PERIÒDIC

Una imatge d'arxiu d'efectius del GRM a punt de pujar a un helicòpter.
Una imatge d'arxiu d'efectius del GRM a punt de pujar a un helicòpter. | BOMBERS D\'ANDORRA
El Grup de Rescat de Muntanya (GRM) del Cos de Bombers ha realitzat un 20% més de rescats en el que portem d’any respecte al mateix període del 2015. En concret, les sortides entre l’1 de gener i el 8 de setembre han passat de 83 a 100. Durant tot el 2015 es van fer un total de 106 rescats, per tant, vist l’augment assolit durant la primera meitat d’aquest any, els bombers preveuen tancar el període arribant a les 120 o 130 operacions. Aquest increment és un dels més importants i es podria tancar l’any amb una xifra rècord, superant els 114 rescats que es van registrar l’any 2013, segons informa l’ANA. 
 
El cap del GRM, Òscar Santos, destaca que és a partir del 2013 quan s’intensifiquen les modes de fer Ultra Trails i l’afició per la bicicleta de muntanya, un fet que pot explicar l’increment d’incidents a la muntanya. La majoria de rescats a l’estiu són per lesions a turmells, accidents en bicicleta de descens i també per persones perdudes o desorientades a la muntanya. En aquest sentit, Santos celebra que el creixent ús de l’aplicació Alpify permeti fer els rescats de manera més eficient i ràpida. De fet, el sistema de geolocalització ha permès en alguns casos d’alertes per persones desorientades poder guiar l’afectat de nou fins al camí sense haver de fer el desplaçament.  
 
Tot i això, aquest estiu s’han produït tres accidents que han acabat en final tràgic: la mort d’un excursionista de 75 anys a la vall de Rialp el 26 de juliol, un home de 47 anys que va morir quan feia ràpel a la zona del Comapedrosa el 6 d’agost, i la mort d’un pelegrí que anava cap a Meritxell. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT