PUBLICITAT

Andorra La Vella

Andorra duplicarà els punts de càrrega dels vehicles elèctrics a les vies públiques

Els espais instaurats fins ara permeten carregar el turisme en sis o set hores donant una autonomia de 100 km / Els ciutadans que vulguin fer viatges llargs podran carregar els cotxes a Ponts i Foix a partir del primer trimestre del 2017

Per ESTEFANIA GRACIA

Un punt de càrrega per a vehicles elèctrics situat al carrer Prat de la Creu.
Un punt de càrrega per a vehicles elèctrics situat al carrer Prat de la Creu. | TONY LARA
FEDA ha instal·lat fins ara sis punts de càrrega per a vehicles elèctrics. Tot i això, la intenció és doblar aquesta quantitat i instaurar-ne cinc més. El tècnic de comunicació de FEDA, Claudi Sala, va destacar ahir durant la presentació de la Jornada de Mobilitat Elèctrica que Andorra i la parapública aposta cada cop més per la mobilitat sostenible.
 
Els sis punts ja establerts es troben a Canillo, Encamp, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià. Aquests són de càrrega lenta. És el tipus de càrrega que hi ha als domicilis i es necessita entre sis i set hores per carregar el vehicle al complet, proporciant a més una autonomia de 100 quilòmetres. Tot i que durant la vigència del pla Engega (tres anys) aquests punts situats a la via pública són gratuïts, el seu cost aproximat seria d’1,20 euros.També hi ha cinc punts de càrrega per a les motos elèctriques, situats a Ordino, el Pas de la Casa, Sant Julià i dos a la Massana. 
 
Sala va remarcar que FEDA té la intenció d’instaurar un punt de càrrega ràpida. Amb aquest, «es podrà carregar el 80% del vehicle elèctric en mitja hora». I tot i que durant el pla Engega el punt és gratuït, el seu cost seria de cinc euros per una autonomia de 100 km. 
 
Tantmateix, va reconèixer que els punts del carrer estan enfocats més aviat «a la gent de fora», ja que els ciutadans d’Andorra que disposen d’un cotxe elèctric «tenen un punt de càrrega a casa i ja surten amb el vehicle carregat». Però la mobilitat dels andorrans no es quedarà només al país, ja que per a aquells ciutadans que tenen un vehicle elèctric i volen fer viatges més llargs, el conseller de Medi Ambient i Innovació del comú de la capital, David Astrié, va destacar que durant el primer trimestre del 2017 s’implantaran dos carregadors elèctrics a Ponts i Foix. 
 
Jornada de Mobilitat / En el marc de la Setmana europea de mobilitat i sostenibilitat i segura (que té lloc del 16 al 22 de setembre d’aquest any), Andorra celebra enguany la tercera edició de la Jornada de Mobilitat, organitzada per l’Automòbil Club i patrocinada per FEDA, el Comú d’Andorra la Vella i Crèdit Andorrà. 
 
La directora de l’Area Banca Comercial de Crèdit Andorrà va puntualitzar que el Principat es posiciona cada cop més com un país «capdavanter» en l’àmbit mediambiental i sostenible. «I és que hem aconseguit reduir les emissions de CO2 anuals de 5,3 a 2,7 tones». Amb la premissa de seguir amb la conscienciació i promoció de la sostenibilitat, aquest divendres i dissabte es faran un seguit d’activitats per mostrar el futur de la mobilitat sostenible i l’evolució d’aquesta i les tecnologies que s’estan imposant en aquest camp. 
 
Flota elèctrica / Tant Rossell com Astrié van voler destacar la implicació del comú i del Govern amb els vehicles elèctrics. Doncs el conseller va puntualitzar que la capital ja compta amb un vehicle industrial «que s’usa per a la poda de jardins de la parròquia i en el pressupost del proper any es preveu la introducció de quatre o cinc vehicles elèctrics més». Per tant, la intenció del comú és anar modernitzant la flota de vehicles «seguint els criteris mediambientals». 
 
D’altra banda, Rossell també va destacar que l’Executiu compta amb una furgoneta elèctrica «per promocionar precisament la mobilitat sostenible» i la intenció és seguir implementant els vehicles elèctrics. En aquest sentit, els participants de les jornades van remarcar que de cara als propers anys hi haurà un canvi cap a la mobilitat sostenible i que «d’aquí uns 20 anys els vehicles que funcionen amb combustibles fòssil aniran desapareixen deixant pas als elèctrics», va assegurar el secretari general de l’Automòbil Club, Antoni Sasplugas. 
 
Pla engega / Fins ara, 155 vehicles s’han beneficiat del pla Engega. A més, s’ha esgotat la totalitat dels diners destinats a aquestes ajudes, inclosa l’ampliació de part del pressupost del 2017. Per tant, en total, s’han atorgat 1,3 milions d’euros. Dels vehicles beneficiats, 132 són turismes, 21 furgonetes i dos motocicletes. I 71 d’aquestes vehicles són elèctrics i 84 híbrids endollables. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT