PUBLICITAT

Andorra La Vella

Més facilitats per a la mobilitat de docents, investigadors i estudiants

Andorra s’adhereix a l’Aliança per la Mobilitat per millorar els desplaçaments a l’espai iberoamericà

Per EL PERIÒDIC

Els assistents a la 25a conferència iberoamericana de ministres d’Educació, ahir.
Els assistents a la 25a conferència iberoamericana de ministres d’Educació, ahir. | MARICEL BLANCH
La 25a Conferència Iberoamericana de Ministres d’Educació va cloure ahir a la tarda amb el ferm compromís dels països participants de seguir treballant per fomentar els avenços assolits en la regió en matèria d’educació. Un dels fets més destacats va ser l’impuls que es vol donar a l’Aliança per la Mobilitat Acadèmica, Campus Iberoamericà, que es va signar a la Cimera de Veracruz el 2014, i al qual Andorra es va adherir ahir. El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, va assegurar que això permetrà facilitar la mobilitat d’estudiants, professors i investigadors dins l’espai iberoamericà. Actualment, el 70% dels joves andorrans cursen els seus estudis superiors fora del país, i en el darrer curs, el Govern ja va atorgar 159 beques per estudiar en països iberoamericans.
 
Durant la cloenda de la jornada que va servir de preàmbul de la 25a Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern, que se celebrarà els dies 28 i 29 d’octubre a Cartagena de Indias (Colòmbia), Jover va manifestar que l’educació és una de les prioritats del Govern i és per això que està present en els grups de treball d’organismes com el Consell d’Europa, les Nacions Unides, la UNESCO, i també en la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB) i l’Organització d’Estats Iberoamericans (OEI). Durant el seu discurs va posar de relleu que els acords multilaterals no gaudeixen sempre de bona salut, i és per això que va demanar que la declaració aprovada ahir pugui trobar l’equilibri entre els reptes a llarg termini i la concreció d’accions pragmàtiques a curt termini.
 
Els mandataris d’educació van acordar posar en marxa un programa de formació professional per posar en comú les bones pràctiques dels altres països, i la creació d’un suplement del diploma universitari perquè qualsevol altra universitat o empresa entengui les competències de cada estudiant.
 
Els assistents van expressar el seu suport a Colòmbia de cara al procés de pau que està culminant, i el secretari general del Ministeri d’Educació colombià, William Mendieta, va dir que un dels reptes que haurà d’afrontar el país de cara al post-conflicte és l’educació de les persones que s’hauran d’integrar a la vida civil, que es calcula que seran entre 8.000 i 10.000.
 
El secretari general de l’Organització d’Estats Iberoamericans per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (OEI), Paulo Speller, va destacar que molts dels acords que s’han pres a Andorra ja estan en marxa i ara cal seguir treballant, reconeixent que «encara hi ha molt per fer». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT