PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’acusació demana 300.000 euros per un accident mortal

El difunt conduïa una motocicleta al doble de la velocitat permesa i amb una taxa d’alcoholèmia d’1,57 g/l

Per LÍDIA RAVENTÓS

Una imatge del lloc dels fets poc després que es produís l’accident, el juny del 2013.
Una imatge del lloc dels fets poc després que es produís l’accident, el juny del 2013. | ANA
L’acusació demana 18 mesos de presó condicional, 30 mesos de retirada del carnet de conduir i gairebé 300.000 euros d’indemnització a un motorista que va col·lidir  lateralment amb un altre. Arran de l’accident, el segon va acabar perdent la vida. Els fets van tenir lloc el juny del 2013 a l’avinguda de Santa Coloma quan el primer, un jove de 23 anys –en el moment de l’incident– que conduïa una Harley Davidson, sortia de la benzinera per incorporar-se a la via direcció Andorra la Vella. L’impacte es va produir amb una motocicleta Honda CB600 que circulava en el mateix sentit a més del doble de la velocitat permesa en aquesta via –el màxim és de 50 quilòmetres per hora– i amb una taxa d’alcoholèmia d’1,57 g/l.

Malgrat aquests dos fets constatats tant pels agents de Policia com pel metge forense, el Ministeri Fiscal acusa d’homicidi imprudent al jove motorista, ja que considera que l’accident no s’hagués produït sense la «imprudència» del conductor de la Harley que, al seu entendre, no va mirar bé a la seva dreta abans de prendre la decisió de creuar l’avinguda. Tot i reconèixer part de responsabilitat del difunt en la col·lisió per no estar en les seves plenes facultats a causa de l’alcohol, així com per l’alta velocitat en la que circulava, el fiscal assegura que els dos fets «són autònoms» i que «l’un no comporta l’altre». «Si no s’hagués interposat un altre vehicle, el sinistre no s’hagués produït», argumenta. Per això, demana la retirada del carnet de conduir durant dos anys i mig i un any i mig de presó condicional pel jove.

D’acord amb aquesta opinió, l’acusació particular de l’exesposa de la víctima mortal i de la filla que tenien en comú –de vuit anys d’edat en el moment dels fets–, reclama 70.000 euros per danys morals, 102.500 euros per la pèrdua de les pensions que rebien per part del pare –i calculats fins que la filla compleixi els 25 anys d’edat–, així com més de 300 euros per les despeses mèdiques i psicològiques de la menor arran de la pèrdua del seu progenitor. Volen també 30.000 euros d’indemnització per a la mare perquè consideren que a causa de l’accident s’ha de fer càrrec sola de la nena.

L’advocat de la víctima també demana 82.000 euros al conductor de la Harley com a indemnització a la resta de la família. Concretament, vol 40.000 euros per a la mare, 12.000 per a l’àvia, 20.000 per a la germana i 5.000 per a cadascun dels seus dos nebots. La suma de les peticions de l’acusació arriba a un total d’aproximadament 285.000 euros.

La defensa demana l’absolució/ Per la seva banda, la defensa penal demana la lliure absolució de l’acusat apel·lant l’estat en què conduïa la víctima. També argumenten que el jove motorista, que ahir va declarar davant del tribunal, va mirar una primera vegada a la dreta i va considerar que tenia temps d’incorporar-se a la via ja que la moto Honda estava a uns 160 metres de distància. L’home va mirar després a l’esquerra, va deixar passar tres vehicles que circulaven en sentit Sant Julià de Lòria i va arrancar. Tal com va reiterar l’acusat, no va tornar a mirar a la dreta després que els tres vehicles passessin «perquè ho acabava de fer».

La defensa també posa de manifest que l’acusat ja estava totalment incorporat en el moment de l’accident i que, per tant, no podia fer res per evitar-lo. «160 metres de distància és suficient per incorporar-se en una via on s’ha d’anar a 50 km. per hora. No hi ha cap imprudència», justifica.

La defensa civil de l’asseguradora de l’acusat coincideix en demanar l’absolució de responsabilitat civil. En cas però, que el tribunal el condemni culpable, demana que se li atribueixi el 60% de responsabilitat de l’accident al difunt perquè entenen que va contribuir de forma notòria en l’accident. Per això, les xifres de la indemnització que ofereixen són lleugerament inferiors a les que demana l’acusació.

La sentència es notificarà el proper 16 de novembre.

Els arguments de l’acusat/ En la seva declaració, l’acusat va explicar que en el moment dels fets es trobava a la gasolinera ESSO situada a l’avinguda Santa Coloma amb la voluntat d’incorporar-se a la via en direcció Andorra la Vella. Segons el conductor de la Harley, va mirar a l’esquerra i va veure com venien tres vehicles seguits i un quart a uns 50 metres d’aquests. Va pensar que tenia temps de passar entre ells. Després, va mirar a la dreta i va constatar que no tenia prou visibilitat a causa d’una autocaravana que hi havia aparcada. Va avançar una mica i, segons va remarcar, no va veure cap vehicle circulant. Va tornar a mirar a l’esquerra i al veure que els tres vehicles ja havien passat, es va incorporar sense tornar a mirar a la dreta.

Després, van xocar lateralment les dues motocicletes i els dos implicats van sortir disparats a causa de l’impacte. El conductor de la Harley va resultar ferit sense gravetat, mentre que el conductor de l’Honda va xocar contra un mur i va rebre l’impacte posterior de la seva pròpia moto. A causa dels cops, segons va detallar el metge forense, va patir diverses hemorràgies i va acabar tenint una fallada multiorgànica que li va causar la mort hores després a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT